Doktora 77 milyon liralık şok!

Yoğun bakımdayken mal varlığına haciz geldi

Doktora  77 milyon liralık şok!

Diyarbakır’da down sendromlu doğan bebek nedeniyle hakkında tazminat davasıılan kadın doğum uzmanının yaşadığı mağduriyet gündeme geldi. Trafik kazası sonrası yoğun bakımda tedavi gören doktor kendini savunamayınca yerel mahkeme kararıyla 77 milyon liralık icra işlemi başlatıldı. HEKİMSEN Genel Başkanı Adil Kurban, “Doktorun gidecek her şeyi gitti” dedi.

 

 

DİYARBAKIR(SÖZ)- Diyarbakır’da 2021 yılında yaşanan olay, sağlık camiasında tartışma konusu oldu. Dördüncü çocuğunu dünyaya getiren bir annenin bebeğinin down sendromlu doğmasının ardından, gebelik takibini yapan kadın doğum uzmanı hakkında tazminat davası açıldı.

Aile, gebelik sürecinde üçlü tarama testinin kendilerine önerilmediğini ileri sürerken, doktor tarafı ise testin önerildiğini ancak ailenin yaptırmayı kabul etmediğini savundu. Yaklaşık 4 yıl süren dava sürecinin ardından geçtiğimiz ocak ayında görülen duruşmada yerel mahkeme, doktor aleyhine tazminat kararı verdi. Kararın ardından hekim hakkında yaklaşık 77 milyon liralık icra işlemi başlatıldı ve mal varlığına haciz uygulandı.

"Doktor kendini savunacak durumda değildi"

Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN) Genel Başkanı Uzm. Dr. Adil Kurban, yaşanan sürece ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kurban, doktorun dava sürecinde ağır bir trafik kazası geçirdiğini ve uzun süre yoğun bakımda kaldığını belirterek, “Doktor arkadaşımız bu süreçte çok ciddi bir travma yaşadı. Trafik kazası sonrası yoğun bakımda tedavi gördü, ameliyatlar geçirdi. Kendini savunabilecek durumda değildi” ifadelerini kullandı.

"Test önerildi, aile kabul etmedi"

Gebelik takibi sırasında üçlü tarama testinin aileye önerildiğini savunan Kurban, şu ifadeleri kullandı:

“Hasta özel bir merkezde takip ediliyor. Üçlü tarama testi zamanı geldiğinde aileye bu testin yapılması öneriliyor. Ancak aile bunu kabul etmiyor. Bu testin doktor tarafından hiç söylenmemiş olması mümkün değil.”

"Sabah icra memurları geldi, her şeyi aldı"

Doktorun kendisini savunamadığı dönemde mahkeme sürecinin ilerlediğini ifade eden Kurban, haciz işlemlerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Yerel mahkeme kararıyla doktorun mal varlığına 77 milyon liralık icra geldi. Sabah icra memurları geldi ve alabilecekleri her şeyi aldı. Karar istinaf ve Yargıtay aşamalarından geçmeden doktorun tüm mal varlığı elinden çıktı.”

"Karar bozulsa bile geri almak çok zor"

Yerel mahkeme kararının daha sonra istinaf tarafından bozulduğunu belirten Kurban, yaşanan mağduriyetin giderilmesinin kolay olmadığını söyledi.

“Bu karar ilerleyen süreçte Yargıtay’dan da dönebilir. Ancak doktor verdiklerini geri alabilecek mi? Bu çok zor. Avukat alacağını aldıysa geri almak mümkün olmayabilir. Şikayetçiden tahsil etmek de kolay değil. Doktorun bütün malı gitti, gidecek her şey gitti.”

HEKİMSEN’in süreci yakından takip ettiğini belirten Kurban, sendika avukatları aracılığıyla doktora hukuki destek sağladıklarını ve konuyu hukuki, vicdani ve tıbbi boyutlarıyla değerlendirdiklerini ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Yorumlar

Yorum Yap