Geçmişle yüzleşme sağlanmalı

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 816’ncı haftasında merkez Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme, kentte bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri ve kayıp yakınları katıldı.

Geçmişle yüzleşme sağlanmalı

DİYARBAKIR(SÖZ)-İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 816’ncı haftasında merkez Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme, kentte bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri ve kayıp yakınları katıldı.

Eyleme katılanlar kayıpların fotoğraflarının bulunduğu dövizleri taşırken, alanda kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. Bu hafta Hazro ilçesinde kayıp olan İbrahim Gündem’in akıbeti soruldu. 

İHD KAYIPLARI SORDU

İHD  Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Ercan Yılmaz, yıllardır faili meçhullerin bulunması ve faillerin yargılanması için mücadele ettiklerini belirtti. Siyasi iktidar ve muhalefetin birkaç göstermelik yargılama dışında taleplere kulak asmadığını dile getiren Yılmaz, “Bu bölgede Kürt meselesinin 1990’lardan bu yana çözümsüz bırakılmasından kaynaklı çok ağır insan hakları ihlalleri yaşandı. Bu ağır insan hakkı ihlallerinin mağduru olan en önemli gruplarından biri de maalesef çocuklar oldu. Savaşın, çatışmanın tarafı olmayan çocuklar patlayıcı artıklarıyla, yaşanan çatışmalarla yaşamlarını yitirdiler ya da engelli hale geldiler. Bu çocuklardan biri de Ceylan Önkol oldu” dedi. 

CEYLAN ÖNKOL’UN ÖLÜMÜ

Önkol’un 15 yıl önce bu gün Lice ilçesinin Kanisipi kırsal mahallesinde karakoldan atılan iddia edilen havan mermisi ile öldüğü anlatan Yılmaz, “Uzun süreye rağmen Ceylan’ın failleri henüz tespit edilmedi. Etkili bir yargılama yapılamadı. Geçmişle yüzleşme ve adalet talep ediyoruz ancak siyasi iktidar bu acı olaylarda kaybettiğimiz kişileri unutturmaya yönelik politikalar yürütmektedir. Biz çatışma sürecinde yaşamını yitirenlerin hiçbir şekilde birbirinden ayrılmaması gerektiğini, bütün olarak geçmişle yüzleşme sağlanmalıdır” diye konuştu. 

KAYIP İBRAHİM GÜNDEM

İbrahim Gündem’in kardeşi Feride Mafra  ise  ağabeyinin 33 yıldır kayıp olduğunu hatırlatarak, “15 yıldır Koşuyolu’nda kemiklerinin bulunması için mücadele ediyoruz. Bir mezarımız olsun istiyoruz. 15 yıldır buraya geliyoruz, kimse demiyor ne istiyor bunlar? Kemiklerimizi çıkarsınlar, mezarımızı ziyaret etmek istiyoruz. Ölene kadar mücadele edeceğiz. Kar da, yağmur da olsa buradan ayrılmayacağız. Kemiklerimizi bulana kadar buradan ayrılmayacağız” ifadelerini kullandı.  Açıklama yapılan oturma eylemi ardından sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz