Ve 9 kişinin öldüğü arazi kavgasında barış sağlanıyor

Türkiye’yi sarsan ve 9 kişinin ölümüne neden olan Bismil ilçesindeki Taş ve Alyamaç aileleri arasındaki husumet sona eriyor. Aileler bugün barış için el sıkışacaklar.

Ve 9 kişinin öldüğü arazi kavgasında barış sağlanıyor

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde geçen yıl 15 Haziran’da arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan ve 9 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin de yaralandığı kanlı olay, bugün atılan tarihi adımla barışla noktalanacak.  Bismil Kanaat önderlerinden oluşan “Barış Elçileri” yürüttükleri görüşmeleri sonlandırırken, aileler barış için el sıkışacak.
 
9 CAN ALINDI

Olay, 15 Haziran 2023 sabahı, Bismil ilçesi kırsal Serçeler Mahallesi'nde meydana geldi. Alyamaç ve Taş aileleri arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan tartışma, silahlı kavgaya dönüştü. Taş ailesinden Orhan Taş, Serhat Taş, Halil Taş ve Mehmet Can Taş ile Alyamaç ailesinden Mehmet Emin Alyamaç, Selim Alyamaç, Muhammed Alyamaç, Yunus Alyamaç ve Ömer Alyamaç hayatını kaybetmişti.

AÇILAN ADLİ DAVA
Olaydan sonra Cumhuriyet Başsavcılığının 11'i tutuklu, 11'i firari toplam 31 şüpheli hakkında hazırladığı 151 sayfalık iddianame, Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, 31 sanıktan 26'sı hakkında 'tasarlayarak kasten öldürmek' suçundan 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet, kavgaya müdahale eden güvenlik güçlerine yönelik açılan ateş nedeniyle de 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 117'şer yıldan 180'er yıla kadar, 5 sanık hakkında ise 'tasarlayarak kasten öldürmek' suçundan 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 338'er yıldan 530'ar yıla kadar hapis cezası talep edildi.


DOSYA KONYAYA TAŞINDI
İddanamenin kabul edilmesinden sonra hem Alyamaç ailesi hem de Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi davanın "kamu güvenliği" gerekçesiyle başka bir yer Ağır Ceza Mahkemesi'ne  nakli için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Adalet Bakanlığı ise  Yargıtay 5.Ceza Dairesi'nden dosyanın nakledilmesini talep etti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, "güvenlik" sebebiyle davanın Konya'da belirlenecek Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi.

BARIŞ GİRİŞİMLERİ

Türkiye’yi sarsan ve Alyamaç ile Taş aile fertleri arasında husumet oluşturan olayın barışla noktalanması için uzun süreden beri uğraş veren Bismil Kanaat Önderleri Derneği’nin çabaları sonuç verdi. 7 kez girişilen barış görüşmelerinin sonucunda el sıkışma kararı alan Taş ve Alyamaç aile fertleri bugün, Bismil’de  Bismil Kanaat Önderleri Başkanlığı öncülüğünde bir araya gelerek, el sıkışacaklar.Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilmesi planlanan barış toplantısına İl Valisi Ali İhsan Su, 7. Kolordu Komutanı Fedai Ünsal, Siyasi Partilerin Milletvekili ve İl Teşkilatları, Kaymakamlar ile Belediye Başkanlarının yansıra, bine yakın kişi katılacak.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz