Öğretmen adayları ‘Akademi Giriş Sınavı’ (AGS) ve alan bilgisi sınavından alınan puanlarla değerlendirilip Millî Eğitim Akademisinde eğitim alarak istihdam edilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, 1 Eylül 2025’ten itibaren öğretmen atamalarında KPSS şartı kaldırıldı. Bu tarihe kadar mevcut yönetmelik geçerli olacak. KPSS yerine ‘Akademi Giriş Sınavı’ (AGS) getirildi.
AKADEMİ GİRİŞ SINAVI
İlk kez 13 Temmuz 2025’te yapılacak sınavda başarılı olanlara Millî Eğitim Akademisinde eğitim verilecek. Ardından atama süreci başlayacak. Sınav, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek.
Öğretmen adaylıkları için AGS puanının yüzde 50’si ile ÖABT puanının yüzde 50’si alınarak MEB-AGS puanı belirlenecek.
PUANLAMA SİSTEMİ VAR
Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adaylıkları için ise AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) esas alınacak. Buna göre, AGS puanının yüzde 50’si ile YDS puanının yüzde 50’sinin toplanmasıyla adayların MEB-AGS puanı hesaplanacak.
Bu kapsamda yabancı dil alanında puan hesaplanırken adayların aynı yıl ve AGS’den önce girdikleri YDS veya e-YDS puanlarından en yüksek olan sınav notu kullanılacak.
AGS NOTU YÜKSEK OLMALI
ÖABT ya da YDS uygulanması planlanmayan diğer öğretmen adaylıkları için de MEB-AGS puanı, sadece AGS ile oluşturulacak. Adaylara, AGS oturumunda 80 soru, ÖABT oturumunda ise 50 soru olmak üzere 130 soru sorulacak.
Öğretmen adayları için KPSS’de elde edilecek puanın geçerlilik süresinin bir yıl olduğu yönündeki düzenleme yürürlükten kaldırıldı.
Ayrıca hangi mezunların hangi branş öğretmenliğine atanacağını Talim ve Terbiye Kurulu belirliyordu. Bu zorunluluk da kaldırıldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz