Feqiye Teyran'da kürtçe vaaz açılımı

Diyarbakır’da inşaatına 1.5 yıl önce başlanan ve ünlü kürt İslam alimi Feqiye Teyran’ın adını taşıyan camide vaazlar emekli imam tarafından Kürtçe veriliyor.

Feqiye Teyran'da kürtçe vaaz açılımı

5 binden fazla insanın namaz kılabileceği caminin tamamlanması için ise en az 2 milyon TL’ye daha ihtiyaç olduğu açıklanırken, Cami Derneği Başkanı Mahfuz Ulucan,”Çevre esnafı elinden gelen yardımı yapıyor ancak yetmiyor. Diyarbakır’ın gurur abidesi olacak bu eseri tamamlamak için hayırseverlerden, iş adamlarından ve devletten destek bekliyoruz.” dedi.

DİYARBAKIR-1590-1660 yılları arasında Van ile Hakkari arasında bulunan Bahçesaray’da yaşayan ve önemli bir İslam alimi olarak bilinen Feqiye Teyran’ın adına yapılan ilk cami olma özelliği taşıyan Diyarbakır-Şanlıurfa yolu üzerindeki Feqiye Teyran Cami, daha tamamlanmadan önemli bir hizmeti vermeye başladı. Cuma günleri başta olmak üzere önemli gün ve gecelerde dolup taşan caminin inşaatı tamamlanan ilk katında 3 dilli hayat başladı. Camide gönüllü olarak imamlık yapan emekli din görevlisi  A.Halit Eringin,vaazları hem Türkçe hem de Kürtçe verirken,Kur’anı Kerim ayetlerini ve Peygamber Efendimizin hadislerini de Arapçadan bu iki dile çeviriyor.

EMEKLİ İMAM :’CEMAAT UYGULAMADAN MEMNUN’

Bu durumun camiye gelen ve çevredeki esnaflardan oluşan cemaatten büyük ilgi gördüğünü belirten emekli imam Eringin,”Allah,Kur’anı Kerim’de ‘Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı kılan, zekatı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar ederler. İşte hidayet üzere oldukları umulanlar bunlardır’ diyor. Peygamber Efendimiz de bir hadislerinde ‘Kim Allah için bir ev inşa ederse (mescit yaparsa) Allah’ta cennet’te onun için bir köşk yapar’ diyerek cami yapmanın önemine dikkat çekiyor. Bu güzel dayanışmaya biz de gönüllü olarak katkıda bulunmak istedik. Bu cami tamamlandığında bölgenin gurur abidesi olacak. Türkçe bilmeyen insanlarımız var. Hem Kürtçe hem Türkçve vaaz vererek bu eksiği gidermeye çalışıyoruz. Cemaat bundan çok memnun. Çevredeki esnafların çırak ve kalfalarına ayrıca ücretsiz Kur’anı Kerim dersi veriyoruz. Şu anda 45 öğrencimiz var.” dedi.

DERNEK BAŞKANI :’TIKANMIŞ DURUMDAYIZ, YARDIM BEKLİYORUZ’

Yapımına 1.5 yıl önce başlanan ve 4 kattan oluşan camide kat yükseltme işi tamamlandı ancak caminin tamamlanması için daha çok yol alınması gerekiyor.

Diyarbakır’ın en büyük camisini inşa ettiklerini belirten Feqiye Teyran Camii Derneği Başkanı Mahfuz Ulucan, tamamlandığında en az  5 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği camii için acilen yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi. Ulucan,”Şu anda bile 2 bin kişi cemaatle namaz kılabiliyor. Her hangi bir site veya kuruma bağlı değiliz. Bugüne kadar her şey halkın desteğiyle olmuştur. Çok gelişen bir bölgedeyiz. İleride büyük bir ihtiyacı giderecek bir cami olacaktır. Acilen beton ve demire ihtiyacımız var. Birikmiş 160 bin TL dolayında borcumuz var. Malzeme aldığımız esnaflara ve çalışan işçilere ödeme yapamıyoruz. Kesin bir rakam vermek doğru olmaz ama camiyi tamamlamak için en az 2 milyon TL’ye ihtiyaç var. Esnafımız elinden gelen yardımı yaptı, yapıyor da. Ancak bu büyük bir külfet. Maddi imkanı iyi olan hayırseverlerden destek bekliyoruz. Allah’ın izniyle camiyi halkımıza kazandıracağız diyoruz ama yardımlar gelmezse inşaat duracak.” diye konuştu.

‘SÖZ VEREN MİLLETVEKİLLERİ OLDU’

Feqiye Teyran’ın doğup büyüdüğü yer olan Van’ın Bahçesaray İlçesi’nde her yıl düzenlenen Feqiye Teyran Festivali’ne de dikkat çeken Ulucan, Bahçesaray Belediyesi’nin ünlü alimin adına yapılan ilk camiden dolayı kendilerini festivala çağırmamasının da büyük eksiklik olduğunu kaydetti.

Ulucan,”Umarım sizler aracılığıyla bu haberi alırlar ve bizi de bu festivale davet ederler. Bugüne kadar çok bakan,milletvekili ve belediye başkanı burayı ziyaret etti. Destek verenler olduğu gibi söz verenler de oldu. Son olarak bir milletvekili söz verdi. Sözünü yerine getirmesi halinde onu da onure edeceğiz.”ifadelerini kullandı.

Feqiye Teyran Camii için açılan hesap numarası ise şöyle ;Ziraat Bankası Diyarbakır Kayapınar Şubesi :1901 5491 3259 5001 Gökalp Vergi Dairesi :743 041 0092

Kaynak: Diyarbakır Söz