Emirdağ Lahikası
Harfler ve cüzlerinden evvelâ “B”nin fenn-i sarfça bir mânası istiânedir. Bir mâna-yı örfîsi teberrük mânası olmasından bu “B”nin merci-i müteallikı kendi mânasından çıkan “Este’inû” ve “Eteyem’menû” fiillerine bağlanıyor. Veyahut Bismillâh’daki perdesinde “Kul” (söyle)den çıkan “İkrâ”(oku) fiiline bakar. Yâni: “Yâ Rabbi, ben senin isminin yardımıyla ve onun bereketiyle okuyacağım. Her şey senin kudretinle ve icadınla ve tevfikınla olduğu gibi, yalnız ve yalnız senin isminle başlıyorum.”
Demek Bismillâh’dan sonra “İkrâ” okumak lâfzı, âhirinde mukadder olmasından hem ihlâs, hem tevhidi ifade eder.
Amma “İsm” kelimesi ise: Biliniz ki, Zât-ı Vâcibü’l-Vücûd’un bin bir esmâsından bir kısmına “Esmâ-i Zâtiye” denilir ki, her cihetle Zât-ı Akdes’i gösterir. Onun adı ve onun ünvanıdır. “Allah, Ehad, Samed, Vâcibü’l-Vücûd” gibi çok esmâ var. Bir kısmına da “Esmâ-i Fiiliye” tâbir edilir ki, çok nevileri var. Meselâ: “Gaffâr, Rezzak, Muhyî, Mümît, Mün’im, Muhsin.”
Aziz, Sıddık Kardeşlerim!
Evvelâ: Hem geçmiş, hem gelecek, hem maddî, hem mânevi bayramlarınızı ve mübarek gecelerinizi bütün ruh u canımla tebrik ettiğiniz ibâdet ve duaların makbûliyetini Rahmet-i İlâhiyeden bütün ruh u canımızla niyaz edip, isteyip, o mübarek dualara âmin deriz.
Saniyen: Hem çok defa mânevi, hem çok cihetlerden ehemmiyetli iki suallerine mahrem cevap vermeğe mecbur oldum.
Birinci Sualleri: Niçin eskiden hürriyetin başında siyasetle hararetle meşgul oluyordun? Bu kırk seneye yakındır ki, bütün bütün terk ettin?
Elcevap: Siyaset-i beşeriyenin en esaslı bir kanun-u esasîsi olan: “Selâmet-i millet için fertler feda edilir. Cemaatin selâmeti için eşhas kurban edilir. Vatan için herşey feda edilir.” diye; bütün nev-i beşerdeki şimdiye kadar dehşetli cinayetler bu kanunun su-i istîmalinden neş’et ettiğini kat’iyyen bildim. Bu kanun-u esasî-yi beşeriye, bir hadd-i muayyenesi olmadığı için çok su-i istîmalinden çıkıp bin sene beşerin terakkiyatını zir ü zeber ettiği gibi, on câni yüzünden doksan mâsumun mahvına fetva verdi. Bir menfaat-i umumî perdesi altında şahsî garazlar, bir câni yüzünden bir kasabayı harab etti. Risale-i Nur bu hakikatı bâzı mecmua ve müdafaatta isbat ettiği için onlara havale ediyorum.
İşte beşeriyet siyasetlerinin bu gaddar kanun-u esasîsine karşı Arş-ı Azamdan gelen Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyandaki bu gelen kanun-u esasîyi buldum.
Devam edecek