'Bu ülkeyi çürüttünüz'

DEM Parti'nin Bitlis mitinginde konuşan Leyla Zana, ekonomik krize dikkat çekerek iktidara " Siz bu ülkeyi çürüttünüz" tepkisini gösterdi. Seçimi kazanmaları halinde kentlerdeki kutlamalara katılacağını söyleyen Zana, "Sandıklarınıza sahip çıkın" dedi.

'Bu ülkeyi çürüttünüz'

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bitlis İl Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında Ulucami Meydanı'nda miting yaptı. Mitinge, siyasetçi Leyla Zana, DEM Parti milletvekilleri ile yüzlerce kişi katıldı.

Mitingde ilk olarak söz alan DEM Parti Bitlis milletvekili Hüseyin Olan, 10 yıl önce belediyeyi aldıklarını ve yeniden alacaklarını söyledi. Ardından konuşan DEM Parti Bitlis Belediyesi Eşbaşkan adayı Sümeyye Kızılkaya, "Kentimizi kadınlarla yöneteceğiz ve Bitlis bir kadın kenti olacak. Kadın düşmanı politikalarla mücadele edeceğiz. Biz inanıyoruz ki kazanacağız. Zaman bizim zamanımızdır” dedi.

'KİMSE ÖTEKİLEŞTİRİLMEYECEK'

Eşbaşkan adayı Nezir Karabaş da kentte Kürt izlerinin silinmeye çalışıldığını belirterek, asimilasyona dikkati çekti. Bitlis'İn birçok alanda geriletildiğini ifade eden Karabaş, “Burada 1 Nisan’dan sonra hiç kimse ötekileştirilmeyecek. Kadın erkek ayrımı olmayacak. Biz belediye olarak herkese tek tek hizmet edeceğiz. Bize oy vermiş vermemiş bakmadan sizlere hizmet edeceğiz” diye konuştu.

SAKIK'TAN ERDOĞAN'A ÇAĞRI

DEM Parti Ağrı milletvekili Sırrı Sakık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’daki genel seçimlerde az oy aldıklarını söylediğini hatırlatarak, “Ey Erdoğan sen Kürtlere kayyım atayacaksın, sen çözüm sürecini buzdolabına koyacaksın ondan sonra böyle diyeceksin. Şimdi bakıyoruz yeni savaşa hazırlanıyorlar. Bu belediyeler barış belediyeleri olacak, savaşın belediyeleri olmayacak. Siz SİHA’larla övünüyorsunuz. Büyük devlet adamları savaş çığırtkanlığı yapmaz. Büyük devlet adamları barışı inşa ettiği zaman baş tacı olur. Gelin, barışı kuralım. Kürtler de Türkler de savaştan yoruldu” diye belirtti.

ZANA: SİZ BU ÜLKEYİ ÇÜRÜTTÜNÜZ

Daha sonra söz alan Leyla Zana, “Eğer barış, özgürlük olsaydı bu ülke daha iyi olacaktı. Üretim şeklimiz tarım ve hayvancılıktır. Bu iki şey bile bütün Ortadoğu’yu bu anlamda beslerdi. Fakat şu an yaylalarımız yasaklanmış. Yasaklanınca hayvanda da azalma oldu. Ben inanıyorum ki siz ayda bir 1 kilo et bile alamıyorsunuzdur. Sadece biz de değil, Türkiye’dekiler de sabahın karanlığında ekmek kuyruğuna giriyorlar. 15 bin lira alan bir öğretmen, nasıl ayakta duracak. Onlar nasıl yaşayacak. ‘Bu ülkede tokuz, önümüzü görüyoruz’ diyen hiç kimse yoktur. Vicdan vicdan diyorum. Siz bu ülkeyi çürüttünüz” dedi.

'BU ÜLKE SİZİN SAYENİZDE AYAKTADIR'

Siyasal alandaki partilerin kutuplaştırmayı derinleştirdiğini ve halkları birbirinden uzaklaştırdığının altını çizen Zana, şöyle devam etti: “Siz değerinizi bilin. Bu ülke sizin sayenizde ayaktadır. Malın mülkün emrine giren köledir. Şükür ki bizim toplumda böyle bir şey yok. Kürt halkı 1996’ya kadar anneleriyle anılıyordu. Bu şu anlama geliyor, Kürtler kadınlara önem veriyor. Medrese bilimi sadece ibadet değil, astroloji, fizik, coğrafya da vardı ve oralar üniversiteydi. Şu anki gençler çok daha şanslı. Siz tarihinizi öğrenip ve geleceğinizi inşa edin." Miting, sanatçılar Mizgin Turan ve Murat Demir’in şarkılarıyla sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz