Seçim İptal Edilirse Ne Olacak?

Resmi Gazete'de yayımlandı: Yerel seçimin iptali halinde yeni seçimin tarihi belli oldu…

Seçim İptal Edilirse Ne Olacak?

Yerel seçime sayılı günler kala, Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan seçim takvimi işlemeye devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun, 2972 sayılı Yerel Seçim Kanunu'nda "Seçimin veya tutanağın iptali" başlıklı 25'inci maddesinde öngörülen zamanlar ve işlemlere ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kararla Seçim İptal Edilirse Ne Olacak? Bilgisi de aktarıldı…

Seçim İptal Edilirse Ne Olacak? Yeni Tarih Ne Zaman?

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart 2024 Pazar tarihinde gerçekleştirilecek, Mahalli İdareler Genel Seçimleri' nin bazı yerlerde iptal olması halinde Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, yeni seçimlerin 2 Haziran Pazar günü yapılmasına karar verildi.
YSK'nın 2972 sayılı Yerel Seçim Kanunu'na ait kararı, Resmi Gazete'de bugün yayımlandı: Seçim’in iptal edilmesi durumunda yeni oy verme günü 2 Haziran 2024 Pazar yapılacak ve yeniden bir aday tespiti yapılmayacak...
Resmi Gazete'de yayımlanan karara ilişkin, Yüksek Seçim Kurulu’nca, 31 Mart 2024 Pazar tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde, seçim işlemleri sebebiyle iptal edilmesine dair karar verilmesi halinde, seçim çevresinde yeniden seçim yapılacağı ve bunun da 2024 yılının haziran ayının ilk pazar günü olacağı belirtildi. Yayımlanan kararda, 31 Mart 2024 günü herhangi bir nedenle gerçekleştirilememiş belediye seçimleri, 2 Haziran Pazar tarihinde yapılmasının gerektiği belirtildi.
Yayımlanan karara göre, tekrarlanması gereken seçimlerin, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olacağı, bu sebeple sadece oy verme işlemlerinin tekrarlanması gerektiği ifade edildi.

Kararda özetle şu ifadeler yer aldı:
- 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin bir kısmının YSK tarafından ya da il seçim kurullarınca seçim iş ve işlemlerindeki noksanlık ve usulsüzlükler sebebiyle yapılacak itiraz üzerine iptaline karar verilmesi durumunda, o çevrede iptal edilecek seçimin yeniden yapılacağı ilgili il seçim kurulunca hemen ilan edilerek, ilandan sonra gelen 60'ıncı günü takip eden ilk pazar günü oy verme işlemi yapılır.

- Gerçekleştirilmiş olan bir seçimin, oy verme ve sonrasına ilişkin bazı işlemler sebebiyle iptal edilmiş ve sonuçlanmamış olması halinde, seçimin yeniden yapılmasına karar verilmesi halinde iptal edilen seçime bağlı olarak yapılan veya yerine getirilen bütün işlemlerin yapılacak olan seçimde tekrarlanmasına gerek bulunmamaktadır.

Seçim İptal Edilirse Yeni Tarih 2 Haziran

Karar ayrıca seçimin iptal edilmesi halinde yeniden yapılacağı tarih de ilan edildi:
31 Mart 2024 Tarihinde gerçekleşecek olan mahalli idareler genel seçimlerinde, seçimin iptaline karar verilmesi halinde; oy verme tarihinin 2 Haziran 2024 Pazar günü olacağına karar verildi.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz