İrmik helvasını göz göz yapan tüyo! Tatlıcıların küçük sırrı

İrmik helvası Türkiye'de sofraların en sevilen tatlılarından biridir. Her yemeğin ardından tatlı olarak tüketilebilen İrmik helvasına usta helvacıların yaptığı helvanın tadını vermenin bir püf noktası var. İşte detaylar...

İrmik helvasını göz göz yapan tüyo! Tatlıcıların küçük sırrı

Usta helvacıların yaptığı gibi lezzetli irmik helvası yapmanın en önemli sırrını ve İrmik helvasına lezzet katmaya yardımcı olan o önemli püf noktasını sizlerle paylaşacağız. Detaylar haberimizde…

35 YILLIK HELVACININ UYGULADIĞI YÖNTEM; İŞTE İRMİK HELVASINA LEZZET KATAN TÜYO

35 yaşındaki helva ustasının tecrübesi, irmik helvasının lezzetini arttırmak için kullanabileceğiniz pratik ipuçları veriyor. İşte irmik helvasına lezzet katmanın püf noktaları:

KALİTELİ MALZEMELER KULLANIN: İrmik helvasının lezzetini arttırmak için mutlaka kaliteli malzeme kullanın. Taze tereyağı, doğal vanilya özü ve taze çekilmiş irmik gibi malzemeleri kullanarak helvanın lezzetini büyük ölçüde artırabilirsiniz.

İRMİKLERİ ÖNCEDEN KAVURUN: Önce irmiği kavurarak helvanızı daha zengin ve lezzetli hale getirebilirsiniz. İrmiği orta ateşte sürekli karıştırarak yavaşça kızartın. Helvanızın lezzetini arttırmak için bu adım önemlidir.

ŞEKER MİKTARINI AYARLAYIN: Helvadaki şeker miktarını tercihinize göre ayarlayabilirsiniz. Daha az şeker kullanarak helvanızın tadını daha hafif ve doğal hale getirebilirsiniz. Ayrıca önce şekeri karamelize ederek helvanıza farklı bir lezzet katabilirsiniz.

DOĞRU PİŞİRME TEKNİKLERİNİ KULLANIN: İrmik helvasını pişirirken kısık ateşte uzun pişirme tekniğini seçin. Böylece helvanızın tadı daha zengin ve doyurucu olacaktır.

SERVİS AŞAMASINDA DİKKAT EDİN: Servis yaparken üzerine tarçın veya taze çekilmiş fındık serperek helvanın lezzetini zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca helvayı sıcak olarak servis ettiğinizde lezzetinin daha da belirginleştiğini fark edebilirsiniz.

DONDURMALI İRMİK HELVASININ TARİFİ

DONDURMALI İRMİK HELVASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER:

500 gram irmik

1 paket margarin veya tereyağı (250g)

ŞERBETİ İÇİN:

2 su bardağı süt

1 su bardağı su

2 su bardağı şeker (Ben 2,5 bardak kullandım, bize biraz tatlı geldi gerçi eşim çok beğendi ama ben çok tatlı sevmediğimden 2 bardak şekerin daha iyi olacağını düşünüyorum.)

ÜZERİ İÇİN:

Fıstık

İÇİ İÇİN:

Sade dondurma

DONDURMALI İRMİK HELVASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Süt, su ve şekeri küçük bir tencereye koyun, ısıtın, şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynamaya gerek yok, sadece şekeri eritin, bu yeterli. Daha sonra ateşi kapatıp irmiği kavurmaya başlayabilirsiniz. İrmiği rahatlıkla kızartabileceğiniz bir tavaya margarini koyun ve erimesini bekleyin. Margarin eridikten sonra irmiği ekleyin. İrmiği tahta kaşıkla sürekli karıştırarak rengi koyulaşana kadar kavurun. Helva yapımı aslında çok basit ama kavurma aşaması çok güçlü bir kol gerektiriyor. İki kişiyseniz ortada bırakıp koşabilirsiniz 

İrmiğin rengi değişip hoş bir koku yaymaya başladığında, bir kaşık irmiği alıp küçük bir kâseye koyabilir, üzerine bir kaşık şerbet döküp rengini kontrol edebilirsiniz. Açık rengini sevmediğim için iyice kavuruyorum. Daha sonra rengi yeterli olunca öncelikle tencerenin kapağını elinizde tutun ve şerbeti dikkatlice dökün. Tencerenin kapağını hemen kapatın, şurup sıçrayabilir. Sonra 6-7 dakika. Karıştırıp koyulaşmasını bekleyin. Ateşi kapatıp tavanın kapağını kapatın ve helvanın çekmesini bekleyin. Helvayı soğukta, hatta sıcakta tercih ederim. İyice karıştırın, streç filmi küçük bir kâseye koyun ve helvayı tabanına ve yanlarına yayın. Ortasına dondurmayı koyup ters çevirin. Üzerini fıstıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.

Kaynak: Diyarbakır Söz