Viral hepatit: Taşıyıcılık mı? Kronik mi?

Taşıyıcılık mı? Kronik hepatit mi? Bu iki kavram kimi zaman iç içe geçmesine rağmen birbirinden farklı iki seyri ifade etmektedir. Kronik hepatit sürecinde karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri riski devam etmektedir. Ancak taşıyıcılıkta bu risk çok daha düşük orandadır. Bu sonuç aslında her iki hasta grubunun da hekim kontrolünde olması gerektiğini göstermektedir.

Değerli okurlar, aldığım sayısız elektronik postalardan farklı gördüğüm konuları sizlerle yeniden irdelemek isterim. Bunlardan biride geçen gün aldığım elektronik postaydı. Bir okurumuz hepatit b taşıyıcısı olduğunu ve başkalarına bu hastalığı bulaştırmamak için nasıl davranması gerektiğini sormaktadır. Öncellikle bu okurumuza duyarlı davranışından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bizler çoğunlukla hastalıktan korunma konusunu işledik ancak hasta olan birinin (veya taşıyıcı olan birinin) hastalığı başkasına bulaştırmamak için neler yapması gerektiğine, değinmedik diye düşünüyorum.

Başkalarına hepatit B’yi bulaştırmamak için ne yapmalıyım?

Eşinize hepatit B’yi bulaştırmamak için, eşiniz eğer bağışık değilse, hepatit B’ye karşı aşılanmalıdır. Hepatit B aşısı sağlık ocaklarında risk gruplarına ücretsiz olarak yapılmaktadır. Eğer eşiniz aşılanmaz ise her cinsel ilişkide kondom kullanılmalıdır.

Birlikte yaşadığınız bireyler de hepatit B’ye karşı aşılanmalıdır.

Diş fırçası, traş bıçağı gibi kanla bulaşma riski olan kişisel eşyalarınızı başkaları ile paylaşmayınız.

Kan, organ, sperm bağışlamayınız.

Eğer açık yaranız var ise kapatınız.

Eğer size damar yolu ile ilaç tedavisi veriliyorsa, kullanılan şırınga, serum gibi materyaller başkası tarafından kullanılmamalıdır.

Eğer yere kan dökülürse 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu ile temizleyiniz.

Karaciğerimi nasıl koruyabilirim?

Düzenli olarak doktora kontrole gitmelisiniz.

Alkol ve sigara kullanmamalısınız, her ikisi de karaciğer için zararlıdır.

Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız.

Gelişigüzel kullanılan bitkisel ilaçlar karaciğerinize zarar verebilir, doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Hepatit A ve hepatiti C açısından test yaptırmalı, eğer hepatit A’ya karşı bağışık değilseniz, hepatit A aşısı yaptırmalısınız.

Aslında hepatit B taşıyan hastaların diğer hepatit tiplerine karşı da dikkatli olması gerektiği bilinmektedir. Özellikle hepatit A hastalığını geçirmemiş bireylerin bu hastalığın var olan aşısını mutlaka yaptırmaları gerekir. Hepatit A aşısı birer ay ara ile iki defa bir yıl sonrada hatırlatma dozu şeklinde tekrarı gerekmektedir.

Sağlıklı günler dileğiyle…