Diyarbakır merkezli, Narkotik suçlarla mücadele kapsamında uzun süredir sürdürülen teknik ve fiziki takibin ardından düğmeye basıldı. Sabahın erken saatlerinde özel harekat polislerinin de destek verdiği operasyonlarda çok sayıda adrese baskın yapıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile İl Emniyet Müdürlüğünün işbirliğiyle yürütülen soruşturmadı, uyuşturucu madde ticareti yaptığı belirlenen 402 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. 288’i yakalanırken, operasyonun yılın en kapsamlı narkotik operasyonlarından biri olduğu belirtildi.
Operasyonun detaylarını dün sabah Diyarbakır’a gelen İçişleri Bakan Yardımcısı Ali Çelik, İl Valisi Murat Zorluoğlu, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman ve İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Tarı Hekimoğlu’yla birlikte kameraların karşısına geçerek, açıkladı.
Çelik "Operasyonda 2 bin 670 personelimiz görev almış. Gece boyunca yürütülen operasyonlarda uyuşturucu arz zincirine Diyarbakır merkezli olmak üzere çok ciddi bir darbe vurulmuştur" dedi. Bu arada, İçişleri Bakanlığı, 77 ilde son 2 haftada düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 bin 284 şüphelinin yakalandığını, 1187'sinin tutuklandığını açıkladı.
Filiz YAŞA/M. Emin FİDAN
DİYARBAKIR(SÖZ)-Diyarbakır merkezli 23 ilde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltı kararı alınan 402 kişiden, 288’i yakalandı. İçişleri Bakan Yardımcısı Ali Çelik, yaptığı açıklamada, “Uyuşturucu arz zincirine çok ağır bir darbe vurulmuştur” dedi.
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ömer Urhal, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman ve İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Tarık Hekimoğlunun katıldığı basın toplantısında konuşan Bakan Yardımcısı Çelik. uyuşturucuyla mücadele kapsamında Diyarbakır merkezli geniş çaplı operasyon gerçekleştirildiğini söyledi. Çelik, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatları doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında ‘torbacı’ tabir edilen sokak satıcılarının tek tek deşifre edildiğini ifade etti. Teknik, fiziki ve analitik çalışmalarla şüphelilerin örgütsel bağlantıları ile uyuşturucu dağıtım ağlarının ortaya çıkarıldığını belirten Çelik, 23 ilde 302 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendiğini söyledi.
‘3 BİNE AŞKIN SUÇ KAYDI TESPİT EDİLDİ’
Çelik, açıklamasında, “İçişleri Bakanımız Sayın Mustafa Çiftçi’nin her fırsatta ifade ettiği üzere, 2026 yılı narkotik suçlar ve yeni nesil suç örgütleriyle mücadelede daha yoğun ve topyekun bir seferberlik yılıdır. Bu anlayış doğrultusunda, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatları doğrultusunda, Emniyet Genel Müdürlüğümüz Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığımızın koordinesinde Diyarbakır merkezli çok kapsamlı bir operasyon başarıyla gerçekleştirilmiştir. Sahada yürütülen teknik, fiziki ve analitik çalışmalar neticesinde; sokak düzeyinde uyuşturucu ticareti yapan, gençlerimizi hedef alan ve kamuoyunda 'torbacı' olarak tabir edilen uyuşturucu satıcıları tek tek deşifre edilmiştir. Şüphelilerin örgütsel bağlantıları, suç ilişkileri ve dağıtım ağları detaylı şekilde ortaya çıkarılmıştır.
Bu kapsamda Diyarbakır merkezli olmak üzere Antalya, Konya, Burdur, Muğla, Isparta, Mardin, Mersin, Ankara, Şanlıurfa, Giresun, Edirne, Hatay, Bilecik, Batman, Kahramanmaraş, Bursa, İzmir, Eskişehir ve Malatya’nın da aralarında bulunduğu toplam 23 ilde, 302 farklı adrese, 402 hedef şahsa yönelik eş zamanlı operasyon düzenlenmiştir. Operasyona 2 bin 670 kahraman polisimiz, yüzlerce ekibimiz, hava destek unsurlarımız, dronlarımız ve narkotik dedektör köpeklerimiz katılmıştır. Gece boyunca yürütülen operasyonlarla uyuşturucu arz zincirine çok ağır bir darbe vurulmuştur. Operasyon kapsamında hakkında işlem yapılan şahısların suç kayıtları incelendiğinde, uyuşturucu madde ticaretinin yanı sıra hırsızlık, kasten yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar verme, yağma, dolandırıcılık, cinsel suçlar ve çeşitli şiddet olaylarıyla bağlantılı oldukları görülmüştür. Yapılan incelemelerde toplam 3 bini aşkın suç kaydı tespit edilmiş, bu suçların önemli bölümünün toplum huzurunu doğrudan tehdit eden ağır suçlardan oluştuğu anlaşılmıştır.
BİR ASAYİŞ MESELESİ DEĞİL
Bu tablo bizlere bir kez daha göstermektedir ki uyuşturucuyla mücadele, yalnızca bir asayiş meselesi değil, aynı zamanda toplum düzenini, aile yapısını ve gençlerimizin geleceğini koruma mücadelesidir. Çünkü uyuşturucu, aileleri dağıtan, gençleri hayattan koparan, çocuklarımızın geleceğini karartan, ekonomik ve sosyal yapıyı zedeleyen çok yönlü bir güvenlik tehdididir. Uyuşturucunun olduğu yerde şiddet vardır, suç vardır, huzursuzluk vardır. Özellikle gençlerimizi ve çocuklarımızı korumak bizim en temel önceliğimizdir. Bu mücadelede hiçbir mahalleyi, hiçbir sokağı ve hiçbir okul çevresini sahipsiz bırakmayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve İçişleri Bakanımız Sayın Mustafa Çiftçi’nin kararlı duruşuyla uyuşturucuyla mücadelede tavizsiz, kesintisiz ve çok boyutlu bir mücadele anlayışı yürütülmektedir. Güvenlik birimlerimiz yalnızca sokaktaki satıcıyı değil, bu kirli ağın finansörünü, organizatörünü, sevkiyatçısını ve dijital bağlantılarını da hedef almaktadır. Bugün gerçekleştirilen bu büyük operasyon, devletimizin sahadaki gücünü, kurumlarımız arasındaki koordinasyonu ve suçla mücadeledeki kararlılığını açık biçimde ortaya koymuştur.
UYUŞTURUCUYA TAVİZ YOK
Bu süreçte başta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olmak üzere Adalet Bakanlığımıza ve tüm yargı mensuplarımıza teşekkür ediyoruz. Güvenlik güçlerimiz ile yargı makamlarımız arasındaki güçlü koordinasyon, suçla mücadelede en önemli unsurlardan biridir. Aynı şekilde Emniyet Genel Müdürlüğümüz Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığımıza, Diyarbakır Valiliği’ne, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne, operasyonlarda görev alan tüm kahraman polislerimize ve emeği geçen bütün personelimize şükranlarımızı sunuyoruz. Buradan gençlerimizi zehirlemeye çalışanlara bir kez daha açık şekilde sesleniyoruz. Devletimiz sizi takip etmektedir. Kurduğunuz her suç ağı, kullandığınız her yöntem ve attığınız her adım güvenlik güçlerimizin yakın takibi altındadır. Uyuşturucuyla mücadeledeki kararlılığımızdan, duruşumuzdan ve irademizden hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Milletimizin huzuru, gençlerimizin geleceği ve ülkemizin güvenliği için mücadelemizi aynı azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
288 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
402 kişi hakkında alınan göz altı kararı kapsamında yakalanan 288 kişinin sorgulamasına başlandı.
77 İL’DEKİ OPERASYONLAR
Öte yandan, İçişleri Bakanlığı, 77 ilde son 2 haftada düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 bin 284 şüphelinin yakalandığını, 1187'sinin tutuklandığını açıkladı.
Bakanlığın sanal medya hesabından yapılan açıklamaya göre; polis tarafından 77 ilde düzenlenen operasyonlara 3 bin 420 ekip ve 6 bin 376 personel katıldı. Ayrıca 28 hava aracı ve 58 narkotik dedektör köpek operasyonlarda kullanıldı. Adreslerde yapılan aramalarda, 2 ton 103 kilo uyuşturucu madde ile 2 milyon 685 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. 2 bin 284 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin 1187'si çıkarıldıkları hakimliklerce tutuklandı, 337'si hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı. Diğerlerinin işlemleri devam ediyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz


Yorumlar