Üzerinden iki kez pikap geçen 5 yaşındaki çocuk sağlığına kavuştu

Muş’ta yaşan trafik kazasında üzerinden iki kez pikap geçen 5 yaşındaki çocuk, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde yapılan başarılı operasyon ile sağlığına kavuştu.

Üzerinden iki kez pikap geçen 5 yaşındaki çocuk sağlığına kavuştu

Muş'ta 21 gün önce meydan gelen trafik kazasında üzerinden iki kez pikap geçen 5 yaşındaki Merve K. Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesine sevk edildi. Yapılan ilk müdahalenin ardından, çocuğun pelvis bölgesinde çoklu kırıklar ve organ yaralanmaları tespit edildi. Çocuk Cerrahisi Kliniğinde tedavi altına alınan hastaya hastanede görevli Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fikret Ersöz tarafından ameliyatlar yapıldı. Yapılan başarılı ameliyatlarla hasar alan organları onarıldı ve 5 yaşındaki çocuk yeniden yürümeye başladı.
Hastanın pelvis bölgesinde çok geniş bir yaralanma olduğunu ifade eden Op. Dr. Fikret Ersöz, “Kızımız 5 yaşında. Yaklaşık 21 gün önce geçen ayın on dördünde bize akşamüstü 112 tarafından getirildi. Hastamızın üzerinden pikap geçmişti. Hatta pikap 2 defa üzerinden geçmişti. Bize geldiğinde şuuru açıktı ama ağır bir yaralanma mevcuttu. Pelvik bölgede çok yaygın abrazyonları ve ekimozları vardı. Genital bölge komple dağılmıştı. Perinede de çok ciddi yaralanma vardı. Çok geniş bir yaralanma vardı. O bölgeyi hemen temizledikten sonra acil olarak ameliyata aldık. Ameliyatınız yaklaşık 5 buçuk saat sürdü. Hastamızın önce karnını açtık, karnında yaygın hematom vardı, mesanesi ve üreteri yaralanmıştı. Ortopedist arkadaşlardan yardım istedik. Onlar skopi yaptılar. Pelvis kemiğinde kırık vardı. Tabi biz ilk önce batını açtık. Batını açtıktan sonra mesaneyi onardık. Periton arkasında çok yaygın bir hematomu vardı. Hematomu boşalttık. Üreteri onardık, mesaneyi onardık, batını yıkadıktan sonra hastamızın genital bölgede yaralanması olduğu için, o bölgenin temiz kalması için bağırsakların dışarı almak zorunda kaldık” dedi.
Şu anda hastanın bağırsaklarının dışarda olduğunu aktaran Dr. Ersöz, “ Çünkü yaralanan bölgenin temiz kalması gerekiyor. Kolostomi dediğimiz işlemi yaptık. Daha sonra genital bölgeye geçtik. Genital bölgede perine bölgesi gluteal kaslar tamamen yırtılmış, parçalanmıştı. Hastamızın sakrumu görünüyordu. Hatta lomber vertebraları ve kuyruk sokumu dediğimiz sakrumu ( kuyruk sokumu kemiği) elimize geliyordu. Çok uzun süren bir ameliyat geçirdi. Perine bölgesindeki kasları, gluteal kasları tek tek onardık. Hastamıza genital bölgenin tümünü kapsayan rektumu kapsayan rektumda perforasyon vardı. Onu onardık. Üretra ve genital bölge tamamen deforme olmuştu. Anatomik durumuna uygun olarak hastamızı ameliyat ettik. Tam bir anatomik yapı sağlanmış oldu. Hastamızı ameliyattan önce ki durumuna dönüştürdük. Hastamız üç gün yoğun bakımda kaldı. Daha sonra servisimize aldık. Şu anda 21. gününde, çok ağır yaralanma geçiren bir çocuğumuz. Üç gün önce hastamızı yürüttük. Yaklaşık 3-4 gündür yürüyor. Tabi bu tablo bizi çok mutlu ediyor. Yaklaşık 2 ay sonra açtığımız kolostomiyi kapatacağız. Hepimiz gece gündüz düşünüyoruz. Çocuğumuz sabah daha iyi olacak mı, pansumanlar yaparken onun çektiği acıları, onun ağlamalarına biz içimizden ağlayarak cevap verdik” diye konuştu.
Ersöz, “Bu tür yaralanmaları böyle hayatının kıyısından döndürüp de bu şekilde bu hale getirip sürekli yürüyecek hale getirmek de insana çok büyük mutluluk veriyor. Annesinin ve babasının özellikle köydeki insanların hepsinin bir beklentisi var. Anne ve babası, çocuk güldükçe onlar da görüyorlar. Tabii biz bu tabloyu gördükten sonra çok mutlu oluyoruz. Bu durum hiçbir maddiyatla ölçülebilecek bir durum değildir. Yani böyle bir ameliyat yaptığımız ve bakımını yaptığımız daha sonra çocuğumuzu yürüttüğümüz için hepimiz çok mutluyuz. Bu bebeğimiz iyileştikten sonra normal hayatına devam edecek. Yani bir sekel kalmayacak. Yaralanmadan önceki hayatına devam edecek. Bundan sonraki yaşamında da. Hiçbir sıkıntı yaşamayacak. İnşallah normal bir genç kız olacak" şeklinde konuştu.
Hastanın babası Nihat Karakaya ise “Çok çok teşekkür ederim. Özellikle hocamızdan ondan sonra yoğun bakımda çalışan tüm hocalara, personellerine, hocanın servisinde çalışan bütün hemşirelere çok çok teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun diyorum. Çocuğun şu anda durumu iyidir. Hastane çok temiz, güzel. Yemekleri olsun, bakımı olsun. Günde en az 3-4 defa temizleniyor. Hepsinden de memnunuz. Bir şikayetimiz yok. Allah razı olsun" dedi.

Kaynak: İHA

Çok Okunan Haberler