ANIZ MI, YANGIN MI, KİM MÜSEBBİP!..

15 insan diri diri, yanarak can verdi.. 70’in üzerinde, yaralı.. Yüzlerce, keçi, koyun, inek, oğlak alevler arasında, köze döndü!.. Ekili, biçme aşamasında küle dönen, binlerce hektar, buğday, mercimek, arpa, mısır!..

***

Deyin hele, yüzlerce eve kor ateşi düşüren, bu facianın, dehşetin, kıvılcımı nerden geldi?… Anız mı, yangın mı, müsebbip kim?.. Üzerinden, 10 gün geçti..  Cenazeler toprağa verildi, taziyeler, bitti..  Ama hala, sorular yanıt bulmuş değil?..

***

 

ANIZ MI?…

Devlet-i aliye ilk anda yangına isim koydu, anız diye.. İtirazlar yoğun olsa da denildi.. Şayet, Çınar’dan başlayıp, Mazıdağ’a kadar uzanan coğrafyada çıkan yangın anız kaynaklı  ise.. Ki tespit bu yönde olursa, anızı kim yaktı sorusuna yanıt gerek?..

***

Peki, bunun faturasını kim ödeyecek?.. Elbette ödeyen olacak.. Ama Demokratlar Federasyonu Başkan Yardımcısı Devran Sinanoğlu'nun dediği gibi.. Ki, yangında yakınını kaybeden biri olması münasebetiyle, bu yöndeki uyarıcı beyanı, dikkat çekici..

***

“ Yakınları ölenler, kendi aralarında konuşuyorlar.. Taziye biter bitmez, yangını araştıracaklar. Eğer yangın anızdan çıkmışsa, o anızı yakan toprak sahibinden, hesap soracaklarını söylüyorlar. Canımız gitmiş, bizde onlardan can alacağız diyorlar… Yani yeni husumetler çıkabilir?”

***

Tabi, bölgenin feodal yapısı.? Ve kaybedilen 15 canın, acısı?. İnsana çok şeyler söyletebileceği gibi, yaptırabilir de?.. Ki her türlü provokasyona da insanlar hal-i hazırda açık ve de meyilli?.. Pür dikkat edilmesi gereken, bir nokta!.. Umarım, sağduyu, akli selim, hakim olur?..

***

YANGININ KIVILCIMI?…

Yaygın kanat şudur ki, faciaya yol açan yangın anız yakmadan değil, elektrik tellerinden çıkan kıvılcım sebep olmuş!.. Kaldı ki, etkili ve yetkili, bir çok kurumun ön tespit raporları, bu minvalde görüş belirtiyorlar…

***

Nitekim, Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi itfaiye daire başkanlıklarının ön raporu.. “Anızı tutuşturan kıvılcımlar, elektrik direği tellerinden…” Adli yöndeki soruşturmanın olay yeri ve bilirkişi raporlarında da, aynı ifade enerji hatlarından kaynaklı?…

***

Peki, DEDAŞ bu konuda ne diyor?.. “Yangının elektrik kaynaklı olmadığı belge ve görüntülerle sabit..” Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atalay, “Yangın anız yakmadan kaynaklı çıkmıştır. Uydu görüntüleriyle bu sabittir. Köylüler yakmıştır?”

***

Atalay beyanlarında kaçak elektrik kullanımından da, söz ediyor. O bölgede yaygın bir kaçak elektrik kullanımı var?.. Neyse, kaçak elektrik ile anız yakma ya da elektrik tellerinden çıkan yangın, iki ayrı mevzu!.? Dosyaların istikameti ayrı..

***

Görünen o ki, 15 insanın diri diri yanarak can verdiği, bu hadise de, kim vurduya gidecek, diğer faili belli, meçhuller gibi!.. Yoksa, suçlanan ya da suçlu gösterilmeye çalışanlar, bir tarafgirlik içerisinde, sahiplenme veya karşı çıkma gayreti içerisinde olunmazdı?..

***

Hele ki, ölümler üzerinden siyasi hizip atmosferi oluşturmak!.. Siyaset devşirme gayretiyle, hedefler tesis etmek!.. Mecliste şerefsizlik ithamlarıyla, birbirlerinin üzerine yürümeler!.. Vaziyet akla ziyan bir seyri, maalesef ortaya koymaktadır?.. Ne 20 Haziran gecesi, ne de sonrasındaki feryadı duyan olmadı?…

***

Ne diyor Demir ailesinin büyükleri.. O gece cehennemi yaşadık?.. Ekili alanlar, alev alev yanıyordu. Herkes şokta.. Giden malına mı, toprağa verdiği canına mı yansın?.. Çoban oğlum, sürüsüyle alevler içersinde, çırpınarak öldü.

***

Bir tanesi, elektrik diğerine tırmandı, belki kurtulurum diye.. Ama alevler onu da, içine aldı, düştü, vefat etti. Bir tufandı. Yangınla birlikte hortum ve fırtına çıktı. Her taraf ateş, duman, ağıt ve feryatlar yükseliyordu!..”

***

Köylülerin baba ile oğul arasındaki, git kendini kurtar acı darımını, anlatırken, gözlerden dökülen gözyaşları, kahredici!.. Baba oğluyla yangın söndürmeye gidiyor. Bir anda alevler arasında kalıyor. Baba oğluna ben bittim, sen kaç kurtul diyor..

***

Velhasıl, vakıa her yönüyle fecaat!.. Yoksa, yangının çıktığı bölgede, koca bir Göksu Barajı var.. Bir kaç yangın söndürme uçağı ve helikopteri olsa idi ve müdahale edilseydi; “bu facianın faturası bu kadar ağır olmazdı?”..

***

Kaldı ki, siyasi hizipleşme, yerel ve merkezi hükümete bağlı kurumların, idarecilerin birbirleriyle çekişmesi, üstünlük egolarına kapılmaları!? Vahim koordinasyonsuzluğun sahada hakim olması..  Bir bütünlük içerisinde hepsi, diri diri yanan 15 insanın katili ve müsebbibi olarak, hakim huzuruna çıkması gerekir!.

***

GÜNÜN SÖZÜ

Niyeti salih amel içermiyorsa, sirayeti canilik olur!..