ÇİVİ ÇAKILACAK MI?..

Bir çivi çakılır mı, çakılmaz mı, sorusundan önce!.. İsterseniz önce mevzunun bir hikayesine bakalım vakıa nedir?!.. Hadise şu.. Mevcut resimde görülen yer, deprem felaketinde hasar gören, Bağlar Devlet Hastanesi Semt Polikliniği!.. Yani Aile Sağlık merkezi!..

***

Kısmi hasar sonrası, bina terk edilerek, metruk bırakıldı!.. Zamanla, suç ve suçluların barınma, cirit atma mekanına dönüşünce semt sakinlerinden, tepki ve şikayet sesleri yükseldi.. Nihayetinde, “yıkım kararı” alındı.. Ve resimde görüldüğü şekliyle yıktırılıp, moloz dolu bir arsa ortaya çıktı!.. 

***

Mevcut hal, 1.5 yıla yakındır böyle!.. Peki, sağlık hizmeti verme noktasında durum nedir?.. Buradaki, 10 Doktor, 10 hemşire, 2 kan alma personeli, 2 tıbbi sekreter ve de 2 temizlik personeli, ne oldu, ne yapıyorlar?… Şu an geçici olarak, Bağlar Belediyesine bağlı Halk Sağlık Kütüphanesine sıkıştırılmış!…

***

Buradan sağlık hizmeti veriliyor.. Denilene göre, günlük ortalama 400-500 civarında, hasta gelip gidiyor.. O da binbir eziyet ve arayışla yapılıyor?.. Ki, aldığım bilgilere göre, Belediye’de yer tahsisi konusunda, rahatsız.. Yer ihtiyacımız var, yerimizi bize teslim edin diyorlar!.. 

***

Öyle ya, o dönemde kayyım tahsis etmişti.. Şimdi kayyım yok..  İki ayrı Aile Sağlık Merkezi!.. Hizmet alanındaki nüfus sayısı 50 binin üzerinde!… Malum, Bağlar bölgesinde bir devlet hastanesi yok!.. Buradaki halk, iki araç değiştirerek ya Dağkapı ya da Üçkuyu’daki hastanelere gidebiliyor!

***

Peki, terk edilip, yıkılan molozlü mevcut arsa ne olacak?!.. Öyle mi bırakılacak?.. Birilerine diğer kurumlar gibi, arazilerin peşkeş edilmesine, cevaz edilecek?.. Yoksa yerinde dönüşümle daha modern, daha kapsamlı ve kapsayıcı bir Sağlık Merkezi inşa edilmeyecek mi?

***

Doğrusu bu yönde, kesin bilgi yok.. Ama gayri resmi bilgiler ortalıkta dolaşıyor!.. Teyid edici değil..  Kurumdan da konuya dair, bilgi aktarımı yok.. Denilene göre yerinde dönüşümle alakalı ödenek gelmiş!.. Hem de, 1.5 yıl önce, tahsis edilmiş.. Ancak, ödenek idari bir tasarrufla başka bir alana yönlendirilmiş!

***

Gerekçe de, cezalandırmak!.. Duruma yoğun şikayet eden, Aile Merkezi Doktorları ile İl Sağlık Müdürlüğü idarecileri arasında, ciddi bir hizipleşme var… Hekimler şikayetçi, idare ise şikayetçi olmalarına karşı cezalandırma adına, bu inşaatı yapmıyoruz dedikleri konuşuluyor..

***

Vaziyet neye kamil bilmiyoruz!.. Ama koca Bağlar ilçesindeki, Aile Sağlık Merkezi’nin değerli arsasının böyle, terk edilmiş olarak bırakılması!.. Ödeneğinin gelmesine rağmen, tek bir çivi çakma adına, uğraş verilmemesi, der demez; sorgulatıyor!.. Bakalım, idari yönde kim ne diyecek?!..

***

 

Belki de, hal-i hazırda konuşulanların tam aksine, bir durumla; müjdeli bir haber, gelir!.. Bekleyip görelim; İl Sağlık Müdürlüğünden, ya da Bağlar İlçe Sağlık Müdürlüğünden, mevzuyla alakalı ne beyan gelecek!.. Tabi, Merkez Sur İlçesindeki Sağlık Merkezinin akıbeti de, merak konusu!..

 

***

BENDEN SİZE TAVSİYE!..

Hafta sonu, yazımda, gıda sektörüyle alakalı, bir bölüm aktarmıştım!.. Tarım Bakanlığının taklit ve tağşiş yapılan, ürünlerin deşifre edilmesiyle, alakalı.. Malum, Diyarbakır'daki 6 işletmede, hilekarlık tespit edilmişti!…

***

İşte bu noktadan hareketle, haftanın da ilk günü olması münasebetiyle diyorum ki artık canınız, ciğer kebabı çekiyorsa.. Ya da, bir restoranta, kemikli, kuşbaşı, köfte yemek istiyorsanız!.. Kahvaltı için, peynir ve yoğurt düşünüyorsanız!…

***

Ve bunları yerken, sağlığınızın bozulmasını istemiyorsanız! Mideniz bulanmasın. Hele ki, ateşiniz yükselmesin, gıda zehirlenmesine maruz kalmak istemiyorsanız! Mutlaka, ama mutlaka taklit ve tağşiş listesini görmeniz ve bakmanız gerek!

*** 

Şayet, bakıp, irdeleyip sorgulamazsanız!.. Diyetisyen Leyla’nın dediği gibi!.. “İnsanlar son dönemlerde sıkça gıda zehirlenmesi yaşıyor.. Ama neden tükettikleri hangi gıdadan, zehirlendiklerini bilmiyorlar.. Yediğinizi bilin!..”

***

BİR BARDAK ÇAY!

Daha önce, mevzu etmiştim!.. Diyarbakır’da kıraathanelerde, kafelerde, çay bahçelerinde, keyfiyet arzıyla, raiş belirleniyor!.. Kimse, Oda’nın, ki Belediye ve Valilik onaylı, belirlenen raişe uymuyor diye!…

***

Kıraathanede 10 lira olan bir çay bardağı fiyatı!.. Kafede ise, 17 lira.. Ancak; mekanın şekli şemalinden, tutun da, bulunduğu semt, mahalle, sokak, ilçe konumuna göre, işletmeler fiyat biçiyor.. 

***

Ne diyor Kahveciler ve Çaycılar Odası Başkanı Abdurrahman Davut.. “Belirlediğimiz raişe uyan yok!..” 40 yıl hatırı olan bir fincan Türk Kahvesinin ise 35 lira yerine, 150 liradan satıldığını, söylüyor!..

***

Demem o ki, belirlenen resmi raişe uyulmama, keyfi, kazıklamaya söğüşlemeye karşı vatandaş şikayetçi.. Ki oda da şikayetçi!.. Peki bu işin sorumlu ve muhatabı olan denetmesi gereken kurumlar, neden boş vermişlik içerisinde?!  Neden?

***

İRAN MI, HUZURU BOZUYOR?…

Bunama sorunlu ABD Başkanı Biden’in yaveri Kamala Harris, keramette bulunmuş.. Demiş ki; “İran, Ortadoğu’da istikrarı bozuyor?”.. 

***

Vay da vay!!! Alemi kör sanan, sersemlik bu olsa gerek.. Ortadoğu’da istikrar ha!.. ABD değil.. İngiltere, Fransa, Almanya hiç değil..

***

Ortadoğu’nun istikrarını İran bozuyormuş!.. Şaka gibi.. Osmanlı’nın yıkılışından sonrası, süreçle Ortadoğu kiminle istikrar buldu ki?..

***

Afganistan’ın, Irak’ın, Mısır’ın, Suriye’nin Filistin, Lübnan’ın, Yemen'in istikrarını kim bozdu?.. De hele Harris; ABD’nin ne işi var buralarda?

***

GÜNÜN SÖZÜ…

Haya yoksa, edepten söz etmek edepsizliktir!..