GÜZEL ŞEYLER OLUYOR?..(I)

Karamsarlığın çöktüğü bir ortamda, güzel şeylerden söz etmek, toplum açısından, şifa mahiyeti taşır diye düşünüyorum!.. Moral ve motivasyonu, artırır!..

***

İşte bu noktadan hareketle, Diyarbakırımızda, olup biten güzel işlerden de söz etmek gerekir diyerek, bir kaç not aldım!.. Mesela geçtiğimiz hafta, neler yaşandı, yaşatıldı?..

***

Açık bir ifadeyle, kent ahalisi ve bizler neleri yaşadık diyelim?!.. Bir demet kadim şehirde güzel şeyler de oluyor dersek.. Nelerden söz edip, buradan zikredebiliriz!…

***

4. DOĞU PEDİATRİ KONGRESİ

Elbette ki, kentin sosyal, ekonomik, kültürel ve de siyasi yönde, birebir dokunan, 4. Doğu Pediatri Kongresi!… Bu kapsamlı, akademik yönü yüksek, kongreden söz etmemek mümkün değil?…

***

Kongre dört gün sürdü.. Muhtevası Çocuk sağlığı ve Hastalıkları olsa da, akademik içerik kadar, sosyal ve siyasal mesajı da yüksekti. Gazze’de, Lübnan’da İsrail’in vahşeti  dillendirildi… “Çocuk öldürülmeleri bir hiç uğrunadır” denildi..

***

Kongreye katılım hayli yüksek. Ülkenin dört bir yanından, bin 876 çocuk doktoru katılım gösterdi!.. 7 ülkeden de, 186 öğretim üyesi katıldı.. 70’e yakın sunum yapıldı… Organizasyonun ev sahibi Doğu Pediatri Derneği..

***

Hem akademik, hem de sosyal, siyasal yönü yüksek bir kongre oldu!.. Kent ekonomisine de, katkısı gözardı edilemez!.. Oteller ful çekti.? Esnaf, çarşı pazar alış-verişle hareketlendi.. Tarihi mekanlar şenlendi.. Yüzler güldü!.

***

Tabi, kongre süresi içerisinde içilenlerin ekseriyetiyle, İsrail patentli, markaların olması da, gözden kaçmadı!.. Yüzleri de, asık hale getirmedi değil yani…

***

İŞ DÜNYASI BULUŞMASI…

Diyarbakır’a “sosyo-ekonomik” alanda, ivme kazandıran önemli bir etkinlik de, “Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ankara Büyükelçiliği İş Dünyası Buluşması” oldu.. Uluslararası kıymeti yüksek bir buluşma!..

***

Gerek katılımcıların, dile getirdikleri!.. Gerekse de ev sahibi noktasında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Diyarbakırlı iş adamlarıyla ilgili; uluslararası platformlarda artık var olduklarını içeren, sunumu!..

***

Kente katma değeri yüksek bir organizasyon!.. Denir ya, hem ziyaret, hem ticaret!.. İlerisi için; güzel işlerin altına imza atacaktır.. Ekonominin narinliği, huzur, güven ve istikrar temininden geçiyor!..

***

ŞEHİR HASTANESİ!..

..Ve nihayet, Diyarbakır Şehir Hastanesi’nin yapımı yılan hikayesi kulvarından çıktı.. Artık, inşaatı yükseliyor?”. Geçtiğimiz hafta, İl Valisi Murat Zorluoğlu, inşaat alanında incelemelerde bulundu.. Firma yetkililerinden bilgi aldı…

***

Rant, bürokratik oligarşi ve siyasi zafiyetlerin sonucu, 4 yıl gerileyen, ekonomik yönde de, dört katı fiyatıyla, son noktaya gelen Şehir Hastanesinin yapımıyla alakalı, Vali Zorluoğlu’nun güven verici şu sözü, önemliydi..

***

“Şehir hastanemiz, 2026’nın ilk yarısında, Diyarbakır Halkımızın hizmetinde olacaktır, inşallah!..”

***

ÜNİVERSİTE’YE 600 YATAKLI HASTANE..

Söz sağlıktan açılmışken, iki önemli gelişme daha var!.. Özellikle, Dicle Üniversitesi, o miadını yıllar önce bitirmiş!.. Artık işlevsiz hale gelen, onarımı dahi, kabul edilemeyen, “Tıp Fakültesi Hastanesi” yerine, 600 yataklı bir hastane inşa edilecek!…

***

Müjdeli haberi geçtiğimiz hafta bir araya geldiğimiz Rektör Prof. Dr. Kamuran Eronat, deklare etti.. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la yapılan görüşmenin, sağladığı güzel bir sonuç.. 2025’in yatırım programına hazırlanıyor!..

***

Sordum, Eronat’a!.. Malum, yeni bir hastane için, üniversiteye ait arazilerin takası karşılığında, yapılması gibi, bir organizasyon vardı.. “Böyle mi, hastane inşa edilecek” diye sordum..

***

Gelen yanıt net oldu!.. “Üniversitenin bir karış toprağı, ne satılacak, ne takas edilecek.. Ne de üniversitenin cebinden bir kuruş çıkacak.. Devlet bütçesiyle, 600 yataklı modern hastanemiz inşa edilecek?”..

***

Tabi Eronat’ın Üniversite ve kentle bütünleşmesiyle alakalı, hedefleri de var.. Özellikle temel ilkemiz, insana dokunmaktır söylemi, önemli.. Ama, neticesinin semeresinin görülmesi, şahit olunması için de zaman gerekli!.. O zamanı, bir yıl olarak, veriyoruz!..

***

Bu arada, Sağlık Bakanlığı tarafından Diyarbakır’a atanan, 152 hekim de, görev startını aldı.. Uyum eğitimlerini aldılar!.. Kolları sıvayıp, Diyarbakır’ın beyaz örnüklü ordusuna katılım gösterecekler!.. Hayırlı olsun, başarılar diyelim!..

GÜNÜN SÖZÜ…

Denir ya, bakarsan bağ olur bakmazsan, dağ olur…

(Devamı yarın)