KENTTEN NOTLAR!…

Ulusal değil, yerel düzeyde, hayli hareketli, Diyarbakır!.. Bir o kadar da, politize olmuşluk var.. Ki bürokratik oligarşi ise, mevcut halin halk deyimiyle, KDV’si gibi!.. Bugün değil, yıllara dairdir!.. Hangi mevzudan, sözü açalım!

***

MİLLİ EĞİTİM…

Denir ya, eğitim şart..! Ama nerde?.. Peki, o zaman, buradan söze girelim! Maalesef, Diyarbakır İl Milli Eğitim bugün değil, geçmişin sağlıksızlığıyla, hiç sağlıklı bir kimlik elde edemedi!

***

Tıpkı, Sağlık’ta yaşanan, vahim politize ve keyfiyet burda da, ürkütücü kimliğe sahip!.. Kimin güçü kime yeterse.. Ya da kim kime, dum duma! Yolsuzluk, usulsüzlük, adam kayırma, hırla!

***

Baksanıza, sosyal medyaya, yerel gazetelere, yansıyan haberlerin muhtevasına!!!
Bir tarafta, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali! Diğer tarafta, Müdür Yardımcısı Mehmet Bulut. Karşılıklı suçlama!

***

Küçükali, Bulut’u, yolsuzluk yapmakla suçlayıp, görevden alıyor! Bunu da müfettiş raporlarına dayandırıyor. Bulut ise, iddiaları red edip, Küçükali’yi, kendisine terörist muamelesi yapmakla itham edip suçluyor!

***

Mevzuya söylenecek söz şudur; bir kurumun çivisi çıkmışsa idari işleyişinden hayır beklenmez, şerden başka! Nitekim, Milli Eğitim, yıllar yılıdır siyasi, ideolojik ve rant ekseninde hep şerlerle anıla gelmiştir!..  Yoksa, kentteki eğitim ve öğretim düzeyi, yerlerde olmazdı?..

***

 

SUR BELEDİYESİ...

Yerel yönetimler, ister kayyım dönemi ister seçilmişler dönemi olsun! Ne yazık ki, Diyarbakır ekseninde hep ali babanın çiftliği görülmüştür. Baksanıza, Sur Belediyesi’nde olup bitene!

***

Kayyım döneminde, Müdür Vekili olarak atanan iki isim!? R.K ve K.G, Belediye’ye ait araçları kendi şahsi, işlerinde kullanmışlar.. Tatile götürülmüş, yakıtları alınmış, tamiratları yapılmış. Tek kuruş cepten değil, belediye kasasından!

***

İdari yönde soruşturma açılmış, zimmet çıkmış! Disiplin cezası verilmiş. Şimdi, Adli yönde cezai durumu sorgulanıyor! Valilikten izin isteniliyor!.. Muhakkak ki verilecek.

***

DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ...

Kent gündemi kurumlardaki yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlüklerle meşgul olurken, en dikkat çekici olan da, DSİ 10. Bölge Müdürlüğünde, geçtiğimiz ay yaşanan ani görev değişikliği oldu!

***

Bölge Müdürü Muharrem Çağlancı Genel müdürlüğe çekildi. Yerine İzmir DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Zafer Akın Bölge Müdürü olarak atandı.. Bir idari tasarruf mu, yoksa İçme Suyu İsale Hattındaki arıza-i durumdan mı?  Tabi Barajlar ve istimlaklar da var!..

 

***

GÜLİSTAN, NARİN VE ROJİN!..

Her birinin kendisine özgü, yürek yakıcı hikayesi var!.. Gülistan Doku; 5 Ocak 2020’de kayboldu. O günden bugüne, haber alınamadı! Diyarbakır’ın Ergani İlçesi nüfusuna kayıtlı, genç bir kız!

***

Üniversite öğrencisi idi. Eğitimini de, Tunceli’de yapmıştı. Ki, Tunceli’de sır olup kayboldu. 4.5 yılı aşkın süredir, haber yok!.. Bir mezarı bile yok.? Çünkü, cesedi dahi bulunmadı..  Suçlanan var ise de, yakalanan yok! Gizemli!

***

Ve Narin Güran; 8 yaşında bir kız çocuğu. Koca bir aile meclisi içerisinde; “önce kayboldu, sonra cansız bedeni, boğularak öldürülmüş halde” bulundu. Kim, neden, nasıl öldürdü; meçhul!

***

Yakalanan var, tutuklanan var. Ama velakin, Narin’in katili kim bilinmiyor?
Korkunç ve ürkütücü bir bilgi kirliliği ağı içerisinde, Narin cinayeti, faili meçhul yolunda. Gizemli!

***

Ve önceki hafta, Diyarbakır’ı hüsne boğan Rojin Kabaiş’in, kayıp olması? O da tıpkı, Gülistan Doku gibi, Van’da bu yıl, Üniversite eğitimine, başlamıştı?! Babası onu Diyarbakır’dan Van’a götürüp, yurta yerleştiriyor!

***

Sonra! Üç gün geçmeden kahreden haber; kızın kaybolmuştur! Hal-i hazırda aranıyor.. Hayatta mı, değil mi bilinmiyor. Ancak kız kardeşinin bir ifadesi var; tehdit edilmiş! Peki kim tehdit etmiş neden edilmiş?

***

Ne yazık ki, bu da meçhul! Aileden ayrılalı üç gün olmamış. Van’ı tanımaz, etmez bilmez biri. Sahile çıkıyor, sonrası esrarengiz bir kayıp!.. Diyorum ki, Rojin Van’da aranırken, Diyarbakır’da da sorgulanması gerekir!.. Haber aldım, 38 kişinin ifadesi alınmış!..

***

KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ!..

Haftaya, kentte Sur Kültür Yolu Festivali başlıyor!.. Bir dizi organizasyonlar, konserler tertiplenecek. Yani, moral, motivasyon noktasında, çal oynayla Diyarbakır’da şenlik rüzgarı estirilecek.

***

Ancak festivale dair, itirazlar var..! Bir kesim, hayat devam ediyor noktasında, festival yapılsın diyor… Bir kesim de, dört bir taraf ateş çemberi, ölümler var, Filistin, Gazze, Lübnan, Beyrut!

***

Bir de, 6-7 Ekim olayların sene-i devriyesindeyiz!.. 52 insan hayatını kaybetti, bu olaylarda. Hendek, Barikat! Yani, Ekim ayı, acılarla dolu bir ay olması münasebetiyle; acılar varken, eğlenmek olur mu?

***

Diyeceksiniz ki, siz olsaydınız ne derdiniz, ya da hangi tarafta olurdunuz?! Doğrusu, iki tarafın da haklı gerekçeleri var..
Neyse; ben bu işte tarafsız kalmak istiyorum!

***

Ancak şunu ifade edebilirim; Kent genelinde bir referandum yapılırsa; Festival, yapılsın mı, iptal edilsin mi denilse! Çıkacak sonuç öyle inanıyorum ki, Festival İptal edilsin olacaktır! Nokta!

***

TAKLİT VE TAĞŞİŞ!

Kent gündeminde bir de, Tarım ve Orman Bakanlığının deşifre ettiği, taktik ve tağşiş yapan firmalar içerisinde, Diyarbakır’daki bazı işletmelerinin, var olması!

***

Liste uzun değil. 6 firma var. Bakanlık isimleri detaylı şekilde, deşifre ettiği için, bizim de buradan zikretmemizde sakınca yok!

***

Peki, kimler listede? Ciğerci Remzi Usta,  Merkez Et Lokantası, Süt Kardeşler Peynircilik, Eldar Gıda, Belgen Hay Yoğurtçuluk...

***

 

GÜNÜN SÖZÜ…

Karakterine sözlerin libasını giydirmişsen, özünden sapmışsın demek!