NEYİMİZE Mİ- BAYRAM!…

..Ve yarın, Kurban Bayramı..! Peki, ruh halimiz, psikolojik durumumuz, hal-i vaziyete uygun mu?.. Sevinçli, çoşkulu, mutlu ve de huzurlu muyuz?.. Şahs-i noktada, ne mümkün diyorum?. Öyle inanıyorum ki, hepimiz öyleyiz!.. Pür halimizden, ülkenin bütünü dahil.. Hele ki, bulunduğumuz Coğrafya!..

***

En önemlisi de, siyonizmin bir yıla yaklaşan zaman dilimi içerisinde, Gazze’de yürüttüğü, soykırımın çığlıkları, arş-ı alayı inletirken!… Bebek., çocuk, yaşlı, kadın 40 bin insan, öldürüldü!.. 100 binlerce yaralı.. Evinden, barkından edilen milyonlarca insan!.. Camileri, hastaneleri, okulları yakıp yıkan bir vahşilik!..

***

Ya, Suriye, Irak, Ürdün ve Yemendeki insanlık dışı çatışmalar, bölünmeler?!.. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş.. Doğu Türkistan!.. Myanmar.. Müslümanların katledilmesi!.. Faşizmin diktasında, insan kanı oluk oluk akıtılıyor.. Terör ve terör örgütlü devletlerin, küresel sermayelerin himayesinde insanlık katlediliyor!..

***

Ne hazindir ki işte böylesi bir atmosferde yaşıyor ve havayı soluyoruz!.. Gözü yaşlı, büyük bir isyankar ruh haline sahip olmamak mümkün mü, yaşanan atmosfer içerisinde?.. Bir de, yaşadığın sosyo-ekonomik, siyasal ve kültürel erozyonun vaki olması!.. İş ve aşsızlığın gırtlağa dayaması, sizi boğma hali!..

***

Kutuplaşmanın, hizipleşmenin, ötekileştirmenin yaşamın her kulvarına sirayet ediciliği, körükleyenlerin ırkçılık” vesayeti!.. Hak, hukuk, adalet ve eşitlikle alakalı, yaşanan, vahim arıza-i durumların günlük yaşamı zalim kılması!!.. Vicdanın, rahmetin, sevginin ve saygının tarumarlığını da eklersek?!

***

Ve daha, yakıcı ve yıkıcı hakikatlerimizin vücut bulduğu bir yaşam sürecindeki zamanın, katılığı!.. İşte tüm bu olumsuzluklar zinciri, maalesef, bizi bizden ediyor!.. Fiziki bir beden söz konusu olsa da, psikolojik yönde, ruhsal bir fecaatle, yaşayan ölü misali!.. Ama denir ya, elden ne gelir!?..

***

Her ne kadar, bayram gelmiş neyimize dersek!.. Ki ekseriyetimiz de aynı düşünce ve yaşam maratonu içerisindeyiz!.. Ama her şeye rağmen, buruk ve gözyaşları içerisinde, olsak da, Kurban bayramını kutlayacağız!.. Kutlamalıyız, manevi ruhuyla, hemhal olmalıyız ki, edeceğimiz dua, yapacağımız ibadet, hayır ve hasenatla belki, kurtuluşa vesile olabilir?..

***

Çünkü Kurban, Allahû Teâlâ'nın, kullarına ziyafetidir. Kurban kesmek, Allahû Teâlâ yolunda bir fedakarlıktır ve O'nun verdiği nimetlere bir şükürdür. Ayrıca sevap kazanmaya ve Allah’a yakınlığa vesiledir, belalara karşı da bir kalkandır. Barıştır, sevgidir, beraberliktir, kavuşmadır, dayanışmadır, dirliktir, birliktir bayramlar!?.

***

Diyorum ki; maddi yönden imkanı el veren herkes kurban kesecek, kesmeli!.. Ama bilaistisna herkesin, yaşanan hal-i pür perişanlıktan kurtulma adına, manevi yönde kurbanlar kesilebilir?.. Ben şöyle bir kurban kesme listesi hazırladım… Kurban Bayramı’nın o muhteşem ibadet kültürüne yakışan bir liste!…

***

Gelin hep birlikte bu ibadeti yerine getirelim!.. Ruhu bedenimizde vaki olan, insanlık düşmanlığını körükleyen, anlayışları keselim!.. Önce, kinden başlayalım ardından, kibir, ego, cehalet, kin ve nefret!.. Beri yanda nobranlık, yalan!.. Hele ki, kabalık ve riyakarlık.. İhanetliği, tekçi, ırkçı, faşizanlığı da yanına ekleyerek, kesip atalım!.. Ne derseniz?

***

 

 İKİ DE NOTUMUZ VAR!..

BİRİNCİSİ.. Ne oluyor, kurbanlarımızı ehil kişiler tarafından kesilmesine özen gösterelim!.. Kurbanları acemi kasapların eline teslim etmeyelim.. Ya da kendimiz kasap kesilip, kendimizi, herhangi bir uzvumuzu kurban etmeyelim.. Elimizi, kolumuzu, bacağımızı, bıçağa kaptırmayalım!..

***

Bu uyarıyı bu minvalde niye yapıyorum!.. Çünkü, her kurban bayramında aynı klasik, “kanlı” görüntüleri yaşayıp gördüğümüz!.. Hastanelerin acil servislerinde, kurbanzedelerin yoğunlaşması!?. Geçtiğimiz yılın bilançosu sanırım, 8 bin civarında idi!.. Aman ha aman diyerek, kendimizi kesmeyelim? Kesilecek kurbana da eziyet etmeyelim?!.. Yani vaziyetler tekerrür etmesin?

***

İKİNCİSİ.. Kendime göre, not aldığım kurban kesmek isteyen, dostlara uyarı!..Ki kasap dostlar da diyor.. Tabi işin ehli olanlar.? Diyorlar ki,  Kurbanın yemek borusu ve nefes borusu ile iki atardamarından en az birini keseceksiniz. Hayvanın omuriliğini kesinlikle kesmeyeceksiniz. Hayvana eziyet etmeyeceksiniz... Acı çektirmeyeceksiniz. Ve kesimi hızlı yapacaksın..

***

Velhasıl kelam!.. Bayram’a dair, iç dünyamızı yansıtan, günümüzü de irdeleyen, herkesin yapması gerekeni de hatırlatan, bir yazıyla!.? Diyorum ki; kurban bayramınız mübarek olsun, hayırlara vesile olsun!.. Sağlıcakla kalın…

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Ey fani, iyilik eyle, denize sal, eğer iyiliğin, iyilik içeriyorsa o mutlaka seni bulur!..

***

NOT.. Söz Gazetesi olarak, “geleneğimize” uyarak, Kurban Bayramı süresi içerisinde, yayınımızı, rölantiye alacağız.. 4 gün süreyle, yokuz.. Bayram sonrası görüşmek üzere..