OKURLARDAN GELENLER!…

Söz bugün, siz değerli okurlarımda.. Günlük hayat içerisinde, kadim şehirde yaşanan ve yaşatılan kimi hadiselere dair, göndermiş olduğunuz, notları içeriyor… Buyrun, hep birlikte, bakalım, notların muhtevasında, neler var?..

***

MELİKAHMET CADDESİ…

Sayın Büyüktimur

Sur ilçesindeki, trafik keşmekeşliği herkesin malumudur. İster seçilmişler dönemi, ister kayyım dönemi olsun; hep çözümsüz bırakıldı. Sözde, turistik amaçlı yol yenilendi, bazalt taşlar döşendi, ama zerre-i miskal, ne trafik akışına bir rahatlama, ne de yol sağlıklı bir ortama kavuştu. Patika yoldan beter.

Günün belirli saatlerinde, Dağkapı’dan başlayıp, Balıkçılarbaşı, Melikahmet Caddesi ve Mardinkapı’ya uzanan, yollarda “ne araç geçişleri yapılabiliyor, ne de yayalar yürüyebiliyor?.. Kilitleniyor..

**

Sayın Büyüktimur..

Siz de bu kentte yaşıyorsunuz. Melikahmet caddesi, tek yönlü olmasına rağmen, bu sıkıntı çok.. Sağlı, sollu, kimi zaman iki araçlar park ediliyor. Toplu taşıma araçları, otobüs, minibüsler ve taksilerin trafikteki, hali, çile bülbülüm çile şarkısını söyletiyor.

Elbette ki, ekonomik yönde, esnafın kazanç elde etmesi için, yoğun hareketlilik, önemli ama!. Yaşamı çekilmez kılıyor.

***

Sayın Büyüktimur…

Sur ilçesindeki, trafik akışına ivedi bir şekilde, çözüm getirilerek, bölge ıslah edilmelidir. Mevcut hal, gelen yerli ve yabancı turistleri de, rahatsız ettiği gibi, can sıkıntısına neden oluyor.

Hırsızlık, kapkaç olaylarına girmek bile istemiyorum. Temizlik, çevre kirliliği, görsel tahribat. En vahimi de, kaldırımların işgal altında olması. Kaldırımlarda yürümek imkansız.

***

Sayın Büyüktimur..

Sizden ricamız, bunları dile getirin. Sur ilçemiz, buram buram tarih koyuyor, turizmde canlanma var, şehrin alış-veriş merkezi. Havalar da giderek aşırı derecede bunaltıcı oldu, buradaki keşmekeşliklerle, insanın sinirleri daha bir gerginleşiyor. İnanın ki burada, gün kavgasız, gürültüsüz geçmiyor burda!..

(Ramazan Aslan..)

***

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI..

Sayın Büyüktimur.

Sizin, şehir trafiği ve toplu taşıt araçlarıyla alakalı, çok yazınızı okudum!.. Ve sizleri yakından takip eden bir okuyucunuzum. Yazılarınızın sonrasında, Belediye ve Trafik ekiplerinin, işi ciddiye alarak, yaygın bir şekilde, denetimlerde bulunduklarını biliyorum. Ki birebir şahit oldum. Ne yazık ki, bir kaç gün denetim, sonrası eski tas eski hamam misali, yine bildiklerini, yapıyorlar.

Ben, 50 yaşında bir kadınım. Eşim ve diğer aile fertleri nedeniyle, sürekli toplu taşıma araçlarını, kullanıyorum. Bağlar ve Kayapınar ilçesi arasında, gidip geliyorum. Ne yazık ki, bu bölgede ne Büyükşehir Belediyesinin, ne halk otobüsleri ne de minibüsler, güzergah belirlemiş değiller. Çile çektirmektedirler.

 

***

Şöyle ki Sayın Büyüktimur…

Bağlar’dan, Kayapınar ilçesine, ya da Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesine, direk tahsis edilmiş araç olmadığı gibi, güzergah da yok!. Ya iki, kimi zaman üç araç değiştiriyorsunuz. Ya da ticari taksiyle gitmeniz gerekir. Bir çok toplu taşıma araçları, 75 denilen caddeye girmiyor. Giren varsa da, belli güzergahın araçları. Bu güzergahların yeniden gözden geçirilmesini istiyorum.

(Zeliha Akın)

***

KLİMALAR ÇALIŞMIYOR..

Sayın Büyüktimur…

Ben Bağlar ilçesinde ikamet ediyorum. İşyerim Sur’da olduğu için, sürekli bu güzergahta, toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Bağcılar bölgesinden, Sur’a gelmek, işkence. İnanın ki, bir saat yol sürüyor. O da araç bulabilirseniz tabi. Belediye mi, Valilik mi, işin sorumluları kim bilemiyorum. Bu bölgedeki güzergahları ve toplu taşıma araçlarını, yeniden düzenlemeleri lazım.

***

Sayın Büyüktimur..

Malumunuz havalar ısınmaya başladı. Bir haftadır Diyarbakır kavruluyor gibi. Ne otobüslerde, ne de minibüslerde, klimalar çalıştırılmıyor. Ki sabah saatlerinde araçlar dolu. İnsanlar üst üste binmiş gibi. Hava da sıcak, nefes alınamıyor.

Sayın Büyüktimur inanın ki, önceki gün öğlen eve işim çıktığı için dönerken, minibüste, 50 yaşlarındaki bir kadın, sıcaktan bayıldı. Şoföre defalarca klimayı çalıştırmasını söylememize rağmen, bozuk, şu bu deyip geçiştirdi. Kadın baygın baygın, minibüsten indi.

Sizden ricam bunu dile getirin.

(Metin Çiğli)

***

RESTORANT VE KAFE..

Sayın Büyüktimur..

Geçenlerde dile getirmiştiniz. Diyarbakır’daki kafelerdeki çay fiyatlarındaki fahiş, uygulamayı. Sizlere teşekkür ederim. Dediğiniz gibi, Sur’da, Bağlar’da, Kayapınar ve Yenişehir ilçesinde, bir bardak çay, kahve veya meşrubat fiyatları, işyerlerinin görünürlüğüyle fiyatlanıyor. Semt semt ayrı fiyat. 75’teki kafelerde bir bardak çay, nerdeyse 50 lira, Sur’un kuytu köşesinde, 5-10 lira. Ne bu?

Bir de restoranlar. Bir tabak yemek artık en ucuzu 400 lira. Esnaf ve Sanatkarlar Odası bu konuyla ilgili belirlediği rayiç yok mu? Kayapınar’daki işletmeler tıklım tıklım, fiyatlara baktığınızda da ateş pahası. Bir tarafta, pahalılık deniliyor, diğer tarafta lüks yaşam var.

Sayın Büyüktimur..

Sizce bu durumda, bir tuhaflık, bir keşmekeşlik, bir boş vermişlik yok mu?

(Turgut Alsancak)

***

OTOPARK…

Sayın Büyüktimur..

Diyarbakır’ın otopark sorunu herkesin malumudur. Yıllardır, çözümsüzlük girdabıyla, büyüdükçe büyüyor. Kısa vadeli ve lokal önlemlerle bu sorunun çözülemeyeceği, bir gerçek. Özellikle şehrin Sur, Bağlar ve Yenişehir ilçesinde otopark sorunu bir facia Ara sokaklar, geçilmez halde. Kimi araçlar kaldırımlara park ediyor. Binaların kendilerine ait park alanı yok. Bu bölgelerde, park alanlarının oluşturulması lazım.  Sık sık araç parkı yüzünden kavgalar çıkıyor.

***

Sayın Büyüktimur.

Kimi yerlerde park yasağı uygulanıyor, ama otopark bulmak ya da aracını park etmek için saatlerce, dönüp, dolaşıyor insan.  Zaten otopark sorunu ve bir de uygun caddelere gereksiz olarak park yasağı koymak, sorunu daha da çözümsüz hale getirmektedir. Lütfen otopark sorununu gündeme getirin. Bir de, otopark ücretlerine de bir standart getirilsin. İsteyen istediği fiyatı uyguluyor.

(Yılmaz Çağrı)

***

GÜNÜN SÖZÜ…

Şehri yaşanır kılan, sorunlara kalıcı ve uzun süreli çözüm üreticiliktir!..

***

HAYIRLI CUMALAR..