Besmeleli Eğitim!

2024-2025 Eğitim-Öğretim dönemi başladı. Bir eğitimci olarak; bu dönemin öğrenci, öğretmen, veli ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını, kazasız ve belasız geçmesini Yüce Allah’tan niyaz ederim.

Eğitim altyapısının tamamını çözmüş olan İsveç’in yeni seçilen başbakanına, gazeteciler şu suali sormuşlar: Sizin en önemli sorununuz nedir? Yeni başbakan şu yanıtı vermiş: Eğitim, Eğitim, Eğitim…

Bizim gibi eğitim altyapısı sorunları olan ülkelerin de en önemli sorunu; eğitim olmalıdır. Eğitim, salt öğretim uygulamalarına dayalı olmamalıdır. Çünkü insanoğlu maddi ve manevi olarak; iki cihet olarak yaratılmıştır.

Yaratılışın birinci ciheti, insanın fiziki varlığı ve bu varlığın ihtiyaç duyduğu gereksinimlerdir. Beslenme, barınma, eğlenme, seyahat etme, çalışma hayatı, icatlar, keşifler vb.

Yaratılışın ikinci ciheti insanın manevi varlığı ve bu varlığın ihtiyaç duyduğu gereksinimler vardır. Sevgi, saygı, inanç, ibadet, akrabalık, arkadaşlık, beşeri ilişkiler vb.

Bir mühendis yaptığı bir aracın veya aletin kullanma kılavuzunu da beraberinde verir. Bu alet yâda araç kullanma kılavuzuna uygun kullanıldığı müddetçe, kendisinden maksimum verim alınabilir. Aksi takdirde hurda olur!

Bizleri en güzel surette, yoktan var eden Kadir-i zül Cemal, kullanma kılavuzumuzu da beraberinde göndermiştir. Kullanma kılavuzumuz olan yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimde: “Oku! Seni yaratan Rabb’inin adıyla…” yani her işe Besmele ile başlamamız gerektiğinin altını çizer. Bu yüzden atalarımız “Besmelesiz” başlayan bir işte hayr yoktur, tespitini yapmışlardır. Dolayısıyla manevi gıdadan mahrum bırakılan insanlarda “Ruhsal problemler” günümüzde oldukça artmıştır.

Maddi problemlerini çözmüş İskandinav ülkelerinde; en fazla intihar vakaları yaşanmaktadır. Dolayısıyla eğitimi, salt maddi boyutu ön plana çıkararak uygulamak; bireyi sosyal ve beşeri ilişkilerden uzaklaştırarak adeta “Robot” haline getirmektir. Bu durum, insanoğlunu felakete götürür. Sınav odaklı olan eğitim sistemimiz, manevi dinamiklerden yoksun bırakılarak; istikbalimiz olan gençlerimiz açısından, tehlike çanları çalmaktadır.

Bu gün toplumumuzda görülen olumsuz davranışların sebebi; kullanma kılavuzumuza uygun olmayan yaşantılardan kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla “Eğitim Sistemimiz” mutlaka Yüce Allah ile barışık hâle getirilerek; kullanma kılavuzumuz olan Kur’an-ı Kerimde emir verildiği şekli olan; Besmele ile başlamalıdır. Aksi takdirde problemlerimiz katlanarak devam edecektir!

Unutulmamalıdır ki; Hakk’ı terk ederek, hakikate ulaşamayız!

Deki: Hakk geldi, batıl zail oldu! Selam Hakk’a tabi olanlara…