PANDORANIN KUTUSU AÇILDI GİBİ..?!

Vali Ali İhsan Su… Yaş haddinden, emekli oldu… Günahıyla, sevabıyla, hizmetiyle, hizmetsizliğiyle, o artık sıradan, bir vatandaş… Diyarbakır Valisi iken, kendisi gibi emekliye ayrılan başka bir vali var mı, yok mu kesin bilmiyorum?.. Hafızam yanıltmıyorsa, yok gibi!..

***

Diyarbakır kadim bir şehir… Peygamberlerin, sahabelerin, evliyaların mekanı!.. 33 medeniyetin de beşiği, mabedi.. Böylesi bir kentte vali olmak, herkese nasip olmadığı gibi, herkes de yürütemez o görevi!!.. Kent ahalisiyle, hemhali de zordur..

***

 

Neyse!.. Mevzu Vali Su’nun valiliği ve Kadim Şehrin tarihsel, arzı değil!.. Vaziyetin ikmali, Su’nun veda mesajı ve ardından DTSO’nun bazı gerekçeleri öne sürerek, hakkımızı helal etmiyoruz başlığıyla yayımladığı, basın açıklaması!..

***

Denir ya tüm taraflara mayın tarlası gibi.. Bir anda kent gündeminde, kar topuna dönerek, mevzu büyüdü, ki daha da büyüyecek?… Kaç gündür, konuşuluyor, tartışılıyor, yazıp, çiziyoruz!.. Ki, mevzu edilen hadiselerin muhataplarından da farklı açıklamalar da peş peşe, gazetelere manşet!…

***

DTSO ile Valilik arasındaki gel-gitleri bilmeyen yok!.. Hizipleşme, uzlaşılmaz hal.. Karşılıklı polemik üretici tavır ve söylemler.. 1.5 yıla yakındır kırgınlık, küskünlük, zıtlaşma var idi!.. Buradan kurumlar arasındaki bu hizipleşmenin, Diyarbakır’a büyük kayıplar verdiğini, defalarca yazdım!..

***

Yazı arşivlerimde, iki kurumla ilgili de yazılarım mevcut!.. Ki taraflarla birebir görüşmelerde de, yüzlerine de, iletmişimdir!?.. Bu şehir siyasi, ideolojik, üstünlük egolarından çok çekti, ağır bedeller ödedi.. Bir dönem belediyeler şimdi de, önemli sivil toplum örgütleriyle, benzer “köprü yıkmalar”!

***

Denir ya, kapris köreltir, kim dinler ve görür gerçekleri?!.. Aynen de öyle.. Ve bugün, görüyoruz ki, bu hizip durum, meğer ki fecaat imiş!.. Biz sadece buz dağının görünen yüzüne vakıf imişiz.. Berisi, çok vahim ve büyük!…Görünen o ki, önümüzdeki günlerde, farklı mevzular peyda olacak!?.

***

DTSO hakkımızı helal etmiyoruz, sizi Allah’a havale ediyoruz.? Valilikten gelen yanıt, kapsamlı!.. Deniliyor ki; gerçeklerden uzak.. Açıklamanın zamanlamasına dair de; tamamen şahsi kin ve garezle yapılmış, nezaketsiz, üslupsuz ve gerçeklerden çok uzak.?

***

Valiliğin resmi açıklamasında, gözler DTSO’ya çevrildi.. Gerekçelerine verilen yanıtlara, söyleyecek bir şeyleri var mı diye?.. Henüz bir yanıt gelmedi.. Ancak, 1, 2 ve 3. Sanayi Sitelerinin taşınmasıyla ilgili, bir açıklama da gece yarısı, DESOB’tan geldi..

***

Valiliğin açıklamasını teyid edici, şekilde!.. İddia edilenin aksine, bu büyük sorun yoğun bir gayretle bu dönemde çözüme kavuşturulmuştur…” denildi. Yazıyı kaleme aldığımda, söz konusu “Sanayi Sitelerinin” yönetimi ve esnafları da, ortak açıklama hazırlığı içerisinde bulundular..

***

Açıklamalarının muhtevası, taşınmıyoruz oldu.. Taşınmaya dair kurulan iki kooperatife karşılar.. Görünen o ki, bu kulvarda fena bir rant çekişmesi söz konusu.. Kaldı ki, Diyarbakır-Siverek karayolu üzerindeki, hal-i hazırda bulunan Sanayi Sitesi’nin yeriyle ilgili, uzun bir zamandır rant odaklı bir çekişmenin olduğu, konuşulmuyor değildi; imara açılması yönünde?!..

***

Ki baş yapıtta, özellikle Örfioğlu vakfının bu alanla olan bağlantısı!… Malum, o bölgedeki arazinin büyük bölümü vakfın mülkiyeti!…  Görünen o ki, bu ayrıntıdır; kurumları kişisel hesaplar üzerinden, birbirine çekiştiren!.. Neyse önümüzdeki günlerde hayli kapsayıcı şekilde, bu ayrıntıya kafa yorup, konuşacağız.. Geçmişe vakıfım, şimdilik bu kadar diyorum!…

***

Bu işin bir de, Yenişehir ilçesinin, şehitlik bölgesindeki, ilçe otogar mevzusu da var!.. Buna dair ek olarak, mevcut Otogar’ın şehrin başka bir bölgesine, taşıma durumu da işin önemli bir rant ayağını oluşturmaktadır!.. Bakalım önümüzdeki zaman dilimi, açılan pandoranın kutusundan daha neler çıkaracak?.. Mevzu da, valilerin çekişmesi de, ayrı bir kulvar..

***

GÜNÜN SÖZÜ…

Kendini bilen, başkasını da kendi gibi bilir!..