TAŞIMALI EĞİTİM ÇÖZÜM MÜ?

Taşımalı Eğitim yine bildik, sahneleri yaşatıyor! Rezaletler zinciri, hız kesmiyor. Yolsuzluk, usulsüzlük, rant çarkı!?  Ve beraberinde gelen, keyfiyet.. Taşımalı eğitim taşınamıyor noktasında...

***

Şu soruyu her eğitim ve öğretim yılında, soruyorum! Neden taşımalı eğitimde bu kadar ısrarcı olunuyor? Sistem, kaş yapayım, derken göz çıkardığı gibi.. Astarı yüzünden pahalı, bir harcamaya sahip!?

***

Sistem, AK Parti döneminde ikmale gelmedi. Tarihe baktığınızda, 1989’a kadar uzanıyor. Yaptığım araştırma ve eldeki son istatistikleri ele alarak, bakıyorum nerden nereye gelindi? Ama bir türlü sağlıklı işlemeyen Taşımalı Eğitim kronolojisi şöyle!?

***

28 yıl önce..! Kocaeli de 2 ve Kırklareli’nde ise 3 köydeki öğrenciler zorunlu bir şekilde; öğrenciler ilçe ve il merkezine taşındı. 300 civarında öğrenci, pilot uygulama olarak, tanıtıldı!?

***

Sonra, yıllar birbirini kovaladı.. O pilot uygulama, yayıldıkça yayıldı. Türkiye’nin 81 İl’ini kapsadı.. Ve her geçen yıl, katlamalı, katlamalı sayı arttı. İlk okul, ortaokulu ve lise düzeyine çıktı.

***

2024-2025 verisi yok.. Ama 2023-2024 Eğitim yılına bakıyorum. Toplam öğrenci sayısı, 744 bin 625. Bunun, 297 bin 995’i ilkokul. 446 bin 630’u Ortaöğretim kademesindeki öğrenciler…

***

Kentlere göre dağılım, İstanbul’un üç katı kadar, Şanlıurfa, sonrası mı, Diyarbakır geliyor. 46 bin 737 öğrenci, taşımalı eğitime tabi. Yıllara baktığınızda, her geçen yıl daha bir fazla oluyor. Nerden nereye?

***

Bütçeye maliyeti ne kadar? Taşımalı gider için, 610 milyon lira. Yemek gideri ise 245 milyon lira civarında. 2024’ün ekonomik koşullarına baktığımızda, muhtemelendir ki, yapılacak harcama 1.5 milyar lirayı buluyor..

***

Peki, sorunlar çözüldü mü? Ve zorunluluk hasıl görülen taşımalı eğitimle istenilen, randıman alınabilindi mi? Eğitim ve öğretimde kalite yükselme noktasında, bir başarı sağlanabilindi mi? Maalesef, veriler ortada!?

 ***

Kesintisiz eğitimin sağlanabilinmesi için, başka çareler aranamaz mıydı? Ya da, bu minvalde bir beyin, aktifliği içerisine girilemez miydi? Ne yazık ki, her milli ve yerli mevzuda olduğu gibi bunda da, çeyrek asrı bulan zaman dilimine baktığımızda “kolay yol seçilmiştir.?”

***

Nitekim bugün bile, aynı hesap yapılıyor.. Rant döngüsüyle, köylerdeki çok yönlü sosyal gelişmeyi sağlayacak olan, Okullara kilit vuruldu.. Kırsal fakirleşti. Eee, sağlık ocakları da böyle olmadı mı, kapılara kilit vurularak?

***

Köyde öğretmen demek, aydınlık, köyde doktor demek sağlık, köyde ebe ve hemşire demek, aile müessesinin, güçlenmesi demek! Köylerdeki okulları kapattılar, lojmanları boşalttılar. Öğretmenleri de geri çektiler!

***

Netice itibariyle, yanlış ve kısır döngüyle, milyarlarca liralık oluşan taşımalı eğitim sektörüyle kim ne derse desin, sağlıklı kesintisiz bir eğitime hizmet vermiyor. Nitekim, Diyarbakırımızdan örnek verirsek;  Türkiye’de ikinci il konumunda!

***

Ki bugün, eğitim ve öğretim başlayalı üç hafta oldu. Ama hala, Diyarbakır’ın bir çok ilçesinde, merkez ilçeler de dahil olmak üzere, binlerce öğrenci, taşınmıyor? Nedene, milyonluk ihalelerdeki “peşkeş ve rant çarkındaki” anlaşmazlık? Geçtiğimiz hafta, Diyarbakır Söz Gazetesi manşete taşımıştı!

***

İdareci köy muhtarlarını itham ederek, her biri birer taşeron olmuş! Yani, minübüsleri var öğrencileri onlar taşıyor. İhaleyi alan firma ile anlaşmadıklarında, öğrencileri taşımıyorlar? Giden servis minibüslerini de, feodal yapılarıyla engelliyorlar. Ama mikrofonu onlara çevirdiğinizde, tam tersi istikamette bizden istedikleri nemalanmayı almadıkları için

***

Doğrusu! Günlerdir Diyarbakır merkez ve ilçelerdeki taşımalı eğitimle alakalı, yapılan ihalelerle ilgili ciddi ithamlara dair ihbarlar almıyor değilim. Gerek taşınan öğrenci sayısı, gerekse servise konulan araç sayısı, gerekse de ihale bedelleriyle alakalı, kalem oynatma!.. Ciddi rahatsız edici, iddialar!. Özellikle de
Sur ve Çınar!

***

Şöyle neşter atma adına, taşımalı eğitim ihalelerinin mercek altına alınıp, sorgulanması, müfettişlerce incelenmesi, çok şeyin gün yüzüne çıkacağına inanıyorum!! Aynı minvalde, öğrencilere dağıtılan öğlen yemeği de aynı girdapta! Ki, Dicle’de gün yüzüne çıkan skandal olay, çok şeyin doğruluğunu tescil etmiyor değil. Bakalım, ilgili ve yetkililer bu önermelerimize ne diyecekler?

***

GÜNÜN SÖZÜ...

Kalıcı çözümden kaçıyorsan, kolaydaki ısrarın rant teminidir!…