KISACA ÖZ ŞEFKAT

Var olduğunuz günden itibaren en çok kime haksızlık ettiniz? Duygu, düşünce ve hislerini en çok yok saydığınız kişi kim? Bir başkası memnun olsun diye kendi fikirlerinizi sustuğunuz oldu mu hiç? Yaşanan olumsuz durumlarda kendinizle yaptığınız iç konuşmalar nasıldı? Sizinle benzeri olayları yaşayanları nasıl teselli ettiniz? Teselliler arasında bir fark oluyor mu, varsa bu fark neden kaynaklı oluyor?

Nedir Öz Şefkat? Kısacası kişinin kendisiyle olan pozitif ilişkisi, kişinin kendisine karşı sağlıklı tutumu olarak tanımlanabilir. Yaşanan olaylara karşı kişinin kendisini yargılamak yerine özüne anlayış göstermesidir. Öze merhamet göstermektir öz şefkat. Bir başkasını haklı çıkarmadan, yaşananlara objektif yaklaşıp kendini yok saymamaktır. Gelen misafire sunulan hizmeti kendi özüne yapma gayreti göstermekle başlar öz şefkat.

Kişinin kendi özüne karşı merhametli bir tutum sergilemesi iyi oluşunu sağlamakta ve bu durumu sürekli kılmaktadır. Ruhsal ve bedensel ihtiyaçlarını karşılamış, duygu ve düşüncelerini rahatlıkla dile getirebilen kişi, sosyal ortamlarda kendini daha rahat ve güvende hissedecektir. Öz şefkat daha sağlıklı, saygı çerçevesinde yürütülen ilişkilerin varlığını sağlar.

Özüne karşı merhamet göstermeyen kişi, birçok ilişkisinde kendisini yok sayacaktır. Dâhili olduğu gruplarda kendini arka planda hissedecektir, kendi duygu ve düşüncelerini yok sayıp grupta alınan kararlara bağlı kalacaktır. Özüne şefkat duymayan kimse, zaman içinde kendisine yabancılaşacaktır ve tüm bunların sonucunda kendini hiçbir yere ait hissetmeyen mutsuz birine dönüşecektir.

Öz şefkati geliştirmek için yapılabilecek bazı egzersizler vardır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

· Başarıları fark etmek ve başarılı olunan yönlerin yazılı olduğu bir liste oluşturmak,

· İç konuşmaların düzenlenmesi. Yapılan olumsuz iç konuşmaları olumlu olanları ile değiştirmek,

· Duygu, düşünce ve his defteri tutmak. Yaşanan olayların bıraktığı etkileri en şeffaf haliyle not almak,

· Nefes egzersizleri yapmak,

· Bireysel alanlar yaratmak,

· Yalnız yapılabilen etkinliklerde yer almak (tiyatroya, sinemaya, sergiye, müzeye gitmek gibi),

· Yeni hobiler edinmek,

· Yürüyüş yapmak,

· Günlük tutmak,

· İyi hissettiren şeyler yapmak,

· Mutfakta vakit geçirmek,

· Egzersiz yapmak,

· Olumlamalarda bulunmak gibi kısaca kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayan eylemler olarak belirtilebilir.

Şimdi kollarımızı yan tarafa doğru kocaman açıp kendimizi kucaklıyoruz, ellerimizle yüzümüzü, bedenimizi okşuyoruz, kendimiz için sunumlar yapıp hazırladıklarımızı afiyetle yiyoruz, neşe veren şarkılar dinliyoruz, kendimizle geçirdiğimiz her an için şükür ediyoruz. Kendimizle kaliteli vakit geçirebildiğimizi fark ediyoruz. Arkadaşlarımızla kurduğumuz ilişkileri kendi özümüzle kurup özümüzün ihtiyaçlarına kulak veriyoruz, o ihtiyaçların karşılanmasını yerine getirilecek ilk görevimiz olarak görüyoruz.

Kendimizle, kendimizi en iyi hissettiğimiz hallerde kalalım.

Psikolojik Danışman Naime Sultan TURĞAY