İŞ AHLAKI
Kimse sizi seyretmiyorken aşkla çalışıyorsanız bu iş ahlakınızın olduğuna işarettir. Ya da bir işi sırf sevdiğiniz için maddi çıkar gözetmeden yapıyorsanız buda da çalışma aşkı diyebilirsiniz.
Kavuşmayı düşündüğünüz hedefin sihirli anahtarı “çalışmak” tır. Kim ister ki bir kurumda olsun ama işi olmasın boş gezsin, saatleri doldursun. İsteyenler var aylardır hayretle izliyorum.
Disiplin, sorumluluk, prensip iş ahlakı kimilerine yabancı kelimeler iş tutmuyor ki ahlakı olsun.
“Hiçbir dava tembellerin omuzunda yükselmez “ diyor Cahit Zarifoğlu. Mesainin başlama saatinden 1 saat sonra işe gelmek iş ahlakı olan rahatsız eder.
İş ahlakı olmayanı da işe vaktinde gelmek rahatsız eder.
Aylardır hiç ama hiçbir iş yapmayıp maaş alan insanlar gördüm belediye de, yönetim değiştikten sonra iş yapmayan grubun ufaktan bir işin ucundan tuttuğunu da gördüm.
Ama yönetimin değişmesine rağmen hâlâ ısrarla hiçbir iş yapmayanı da gördüm hangi grubun hali daha vahim kestiremiyorum.
İş ahlakı konuma, duruma göre mazeret üreterek oluşmaz. Hak ettiğim yevmiyeyi alamıyorum o zaman çalışmayayım bir bahanedir.
Yönetici despottur bende eksik evrak düzenleyeyim; bir hınç hesaplaşmadır iş ahlakına sığmaz. İş başka, bürokratik sıkıntılar başkadır.
Gerek kamuda gerek özel sektörde, Elbette çalışma koşullarının eksikliği, sıkıntılar mobbingler insanı daraltıp motivasyonu düşürse de işini yapmaya ya da eksik yarım yamalak yapmanın mazereti değildir.
Aldığın paranın helal olmasının yolu senin iş ahlakından geçer.
Mesai dışı çalışmıyorum, öğlen vakti ben niye iş yapıyorum.
Bu benim görevim değil, benim birimimin dışı iş beni ilgilendirmez.
Her durumun çıktısını illa bu dünyadan bekliyorsunuz bazı hesaplar mahşere kalır ama illa görülür.
Yaptığınız iş her ne olursa olsun, zamandan, duygudan iktisadi hayat problemlerinden bağımsız yapılır.
Başın ağrıdı çalışma, kalbin kırıldı çalışma, bu para yetmiyor çalışma.
O zaman top yekûn işi bırak iş ahlakı olanlar otursun yerine. Ama iş ahlakı olmayanın diğer erdemsel eksiklikleri de olduğundan bunu da idrak edemiyor.
Çalışmayalım işe gitmeyelim diye illegal yollara başvurulur bizim ülkede parayla alınan heyet raporları, turp gibisin ama kâğıt üzerinde çooook hastasın.
Avrupa’nın bazı ülkelerinde evcil hayvanı olanların, evcil hayvanları hamile kaldığında kedi köpek ile ilgilenilsin diye evcil hayvan izni veriliyormuş.
Düşünüyorum bizde olsa böyle bir uygulama herkes tartışmasız evi kedi köpek ile doldururdu.
Ya da her işte olduğu gibi evde kedi yok ama kâğıt üzerinde evcil hayvan sahibi olurduk.
Aman işe gitmeyin yorulmayın… Garip bir toplumuz vesselam.
Şirketlerin, kurumların araçlarını kendi özel işlerimiz için kullanmak (istisnai ve zor durumlar hariç) iş ahlakına aykırıdır.
Dairenin dışında koltuk gücünüzü kullanıp, prestij elde etmeniz iş ahlakına aykırıdır.
Kurumun iş yerinin imkânlarıyla (her şey olabilir) bir başkasına fayda sağlamak iş ahlakına aykırıdır. Devletin ya da şirketin kesesinden yardımseverlik olmaz. Çok cömertsen kendi keseni kullanacaksın.
Yöneticin naifse işleri gevşetmek, yöneticin dişli ise işleri sıklaştırmak iş ahlakına sığmaz.
Yolsuzluk, rüşvet, adam kayırmacılık (bu bizden, bu bizden değildir seçimi) konularına girmiyorum bile bu iş ahlakına değil tüm ahlaki değerlere aykırıdır.
İş ahlakı ile ilgili ilk örgütlenme Ahi teşkilatı idi, tıkır tıkır da işlermiş sistem.
Şimdi benzer şekilde irili ufaklı kuruluşlar var ama formalite de. Çünkü toplum değerleri bozulalı çok oldu hiçbir ahi teşkilatı bizi paklamaz.