AK PARTİ’DE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI MI OLUYOR?

AK Parti iki gün önce, yani 3. Kasım günü iktidara gelişinin 16. Yılını kutladı. Dile kolay16 yıl, çok partili sistem içinde sürekli iktidarda kalmak, dünya siyasetinde antidemokratik ülkeler hariç, demokratik ülkelerde örneği nadir görülen başarıların yazıldığı bir tarihtir.

Milletvekili seçimleri, Cumhurbaşkanları seçimleri, Belediye Başkanlığı seçimleri ve nihayet başkanlık modeline geçildiği, 24. Haziran seçimiyle birlikte, Devlet Başkanı seçimini kazanmış bir partidir AK Parti.

Başarılı oluşunun nedenini merak edenler elbette olmuş ve olmaktadır. Bizim buna verecek tek cevabımız, partinin bu 16 yıl içinde geçirdiği her seçimde değişimci ve dönüşümcü bir parti olarak siyaseti dinamik halde tutan ve özellikle bunu itinalı bir şekilde hayata geçirmesiyle olmuştur.

31. Mart 2019 Mahalli seçimleri de geçmiş seçimlerde olduğu gibi oldukça önemli bir seçim olarak görülmekte ve ona göre dikkatli bir çalışma içinde olduklarını buradan gözlemek mümkündür.

Cumhur ittifakının sadece sistemin yürümesi açısından genel siyasette devamına karar veren, AK Parti ve MHP’nin bu yerel seçimler için gerek yasal bir zeminin olmayışı, gerekse pratiğinin oldukça zor görülmesi neticesinde sonlanması her iki partiye de rahatlama getirmişse de aslında bu konuda en fazla rahatlayan AK Parti olduğunu söylemek mümkündür.

Bu vesileyle ittifakın yerelde olmayışı, Doğu ve Güneydoğu’da AK Parti’nin yararına olmuştur. Denilebilir ki, AK Parti’ye oy veren batının metropollerine göç etmiş bölge halkının da, aynı şekilde rahatlamalarına vesile olmuştur.

Belediye Başkanlığı aday adaylığı için, müracaat edenlere yönelik takvimin bugün başlaması ve sürecin bir hafta ile sınırlandırılması, aslında AK Partinin seçimlere erkenden sahaya inmesi anlamına gelir.

Bu konuda edindiğimiz bilgilere göre de, müracaat etmeyen, ancak AK Partinin süregelen çalışması içinde belirlediği ve üzerinde durduğu güçlü adaylarını, davet etme hususunda da bir strateji içinde olduğu anlaşılmaktadır.

Bu konuda ki öngörümüzü güçlendiren bir açıklamaya burada bakmakta fayda vardır. Ak Parti Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mehmet Özhaseki’nin hafta sonu Kayserinin Yahyalı ilçesinde partisinin yerel seçimlerle ilgili kampanya çalışmaları hakkında şu noktaya dikkat çekmesi oldukça açık bir mesajdır;”Bazı adaylara şaşıracaksınız.”

Bu mesajları duyumlarımızı kuvvetlendirmekte ve bu cihette öngörümüzü rahatlıkla dile getirmekteyiz. Diyarbakır’da yazılı basında Büyükşehir için en güçlü aday olarak gösterilen, Sayın Nihat Hatipoğlu gibi, diğer illerimizde de toplum içinde karşılık ve saygınlığı olan liyakat ve ehliyet sahibi adaylar, keza AK Parti tarafından davet edilerek, aday edilmeleri yine bu şaşırılacak adaylar için bir mesaj olarak görülmelidir.

Davet edilmeleri muhtemel adaylar için, şahıslar ilzam edilerek o aday olmak istemiyor diye kulislerde yapılan konuşmaların ve siyasi algıların aslında gerçek olmadığı, bu konuda AK Partiye sinerji getirecek ehliyet ve liyakat sahibi adaylar için daha çok muhalefet kanadının yaptıkları algılardan oluştuğunu taşrada ki herkes gibi merkezde bu konuda bilgi sahibidir.

Diğer açıdan ve en önemlisi değişen sistemle birlikte, hele hele Cumhur İttifakının sistemin yaşaması bağlamında beş yıl için AK Parti ve MHP tarafından bir akit olarak deklare edilmesi de, milletvekili genel seçimlerinin 2023 yılına kadar olmayacağını da sağlamış olmaktadır.

31. Mart 2019 Yerel seçimlerinde seçilecek belediye başkanlarının da görev sürelerinin 2024 Martına kadar sürmüş olması da, siyasi hayatını bir partili olarak idame etmek isteyen siyasiler için önlerine farklı bir tercih getirecektir.

Bu konuda daha önce milletvekilliği, bakan yardımcılığı hatta bakanlık yapmış olan siyasilere de, AK Parti belediye başkan adaylığı için onları düşünebilir ve davet edebilir diye de kulislerde konuşulmaktadır.

Böylesi bir strateji de, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da en çok, AK Partiye seçmeni açısından bir sinerji kazanmasına ve de partinin yıllardır sağlayamadığı parti kimliğine sahip olmasına vesile olacaktır.