MHP’DE İL BAŞKANI ARAYIŞI?!..
Diyarbakır ekseninde kapsamlı bir arayış sürüyor.. Henüz somuta eren bir netice yada isim yok.. Ancak bir çok isim zikrediliyor hali hazırda!.. Gerek parti kulislerinde, gerekse de “ısmarlama” noktasında, sosyal medya hesaplarında.. Görünen o ki; MHP Genel Merkezi bu kez “işi sıkı” tutuyor tabiri caizse, kılı kırk yarayacak minvalde, “hassasiyet” gösterecek..
***
Eee; olması da gerekir.. Yoksa, Diyarbakır’da İl Başkanlığı görevinde bulunan; “bazı isimleri” saymazsak.. Ki kent kamuoyu çok yakından biliyor.. Diğer isimlerin “adının karışmadığı, suç ve suç hadiseleri” kalmadı?.. Gelen gideni aratır misali; “hep tartışmalı, kavgalı, skandal mevzuları” arkasında bırakarak, gitmiştir.. Ve MHP’nin “misyon ve vizyonunu” ortaya koymaktan daha çok; “rantla” meşgul olmuştur!…
***
İşte son İl Başkanı Cihan Kayaalp!.. Yaşanan ve yaşatılanlara bakıldığında; tepeden tırnağa “yüz kızartıcı” hadiseler zincirini barındırıyor.. Halk deyimiyle; “rezillik” akıyor.. Her ne kadar, somuta eren bir hal yok ise de!.? Ki, bir iddiadır..”Suçu ispatlanana kadar herkes masumdur.” Ama, ateş olmayan yerden de duman çıkmaz sözü de hakim..
***
Neyse, Kayaalp’la alakalı MHP’nin tavrı net oldu!…Bazı siyasi partiler gibi, kendi mensuplarıyla alakalı; “iğrençlikler” hasıl olduğunda “korumacı ve kollayıcı, tutum ve tavır takındıklarını biliyoruz?!.. Ki bunu hem sağ ve muhafazakar partilerde, hem de sol ve sosyalist partilerde gördük; örnekleri de çok!. Bahçeli tavizsiz, kapıyı gösterip attı..
***
Bel ki, şikayet ağırlıklı olarak, deliller ihtivasıyla, bu işin sonu yok noktasında arıza-i bir durum olsaydı, “koruma ve kollama” siyaseti ve siyasi sahiplik devreye girebilirdi.. Ama girmedi?!… Peki, bundan sonraki MHP İl Başkanlığı noktasındaki arayış nasıl olacak!?. Onu nasıl bir seyirle belirleyecekler bilmem, ama bir İl Başkanı nasıl olmalı, sorusuna verilecek yanıt bende nettir?!… Bir İl Başkanının özellikleri nasıl olmalı fikri beyanım kapsamlıdır!.. Şöyle maddeler halinde sıralarsam, şunları ifade edebilirim, İl başkanı olacak kişinin tespiti noktasındaki hassasiyeti!..
***
BİR…İl Başkanı olacak kişi her şeyden önce MHP’nin “ana ilkelerini” ve Parti Genel Başkanının “misyonuna ve vizyonuna” yakışır, bir geçmişe sahip olması ve özümsemesi gerekiyor… Tarihsel “bağları” olmalı…
***
İKİ… İl Başkanı olacak kişi, her kesime, sınıfa aynı mesafede kucaklayıcı, samimi, dostane yaklaşması gerektiği gibi; Hazreti Mevlana desturuyla, hareket etmelidir.. Maddiyatı değil, maneviyatı özümsemeli… Hoşgörüyü tavizsiz, önyargıları da işlevsiz kılmalıdır…
***
ÜÇ… İl Başkanı olacak kişi, liyakat ve ehliyet sahibi olmalıdır… Mevzulara sonuç odaklı bakmalı, tüm faaliyetlerine kusursuz şekilde, bu bakış açısıyla yönelmelidir ki; hatalar zinciri oluşmasın… Usulsüz işlere karışmamış, adı lekelenmemiş, dürüstlüğü ile kendini kanıtlamış olmalıdır..
***
DÖRT…İl Başkanı olacak kişi, partinin misyonu ve vizyonu noktasında görev ifade ettiği yerleşim yerinin, örfüne, adetine, gelenek ve göreneklerine, inanç kültürüne, koşulsuz ve şartsız riayet edici olmalıdır.. “Ahilik” kültürünü içselleştirmiş, iticilikten uzak durmalıdır.
***
BEŞ…İl Başkanı olacak kişi, oturduğu makam ve koltuğun inancını kendine şiar, davasını da hedef olarak, belirlemelidir.. İster muhalefet, ister iktidar dönemi olsun hiçbir şekilde, insanlara “tepeden bakan, ötekileştiren” olmaması gerektiği gibi; yerine ve zamana göre de, “dik durmasını” bilip, davasını savunmalıdır..
***
ALTI…İl başkanı olacak kişi, partiye gönül vermiş seçmenlerine her türlü şefkati göstereceği gibi, hoşgörüsünü de, kucaklayıcı davanın misyonuyla, rakip partilerin seçmenine odaklı, taraftar kazanabilmenin, gayretinde bulunmalı.. Oy potansiyelimi nasıl artırabilirimin, uğraşını sergilemelidir.
***
YEDİ..İl Başkanı olacak kişi, iletişim kabiliyetini çok yönlü, kaliteli ve üstün bir şekilde tutmalı, özellikle yazı ve görsel basınla iletimi sağlamalı, sosyal medyayı kullanmasını bilmeli.. Her türlü soruya ve eleştiriye de, açık olmalı. Yanıt verebilme iradesini ortaya koyabilmelidir..
***
SEKİZ.. İl Başkanı olacak kişi, kendini yaşamın her alanında kanıtlamış olmalı, kadın kolları, gençlik kolları, ilçe teşkilatları ve parti üyelerinde, yönetimdeki isimlerle, istişareyi olmazsa olmaz, şeklinde sürekli kılmalıdır. Sevilen, sayılan, muteber olabilme gayretiyle; güler yüzlü, babacan olmalıdır..
DOKUZ… İl Başkanı olacak kişi, yerel yönetimlerle diyaloğunu güçlü kılmalı, yereldeki sorunları sahada birebir muhatabıyla çözüme odaklı, politika ortaya koymalıdır.. İlgili ve yetkili kurumlarla, çözüm üretici potansiyelini doğrudan ulaşabilme, özelliğine sahip olmalıdır.
***
ON.. İl Başkanı olacak kişi, İl’in mülki amirinden tutun da, en dipteki şahsiyete kadar.. Mahalle muhtarından, bölgenin eşrafına, kanaat önderine, sivil toplum örgütlerine ulaşabilme becerisiyle; istişare koordinasyonu geliştirmelidir.. Şehrin tüm kademelerinde; önce partisini sonra temsil ettiği koltuğun gücünü hissettirmelidir..
***
ONBİR.. İl Başkanı Olacak kişi, büyük ve küçük sanayicilerle, iş adamlarıyla, esnafla doğrudan temas içerisinde olması gerektiği gibi, ileriye dönük proje üretici olmalı.. Var olan sorunları çözme noktasında sağlayacağı entegrasyonu; bireysel daha çok bütünlük arzıyla, “siyasi erklerle” temas halinde, bulunmalı!…
***
ONİKİ.. İl Başkanı olacak kişi, Parti Genel Merkeziyle doğrudan ve şeffaf şekilde iletişim halinde olmalı.. Temsiliyette “birilerinin himaye” edilen, ceket ilikleme noktasında “vesayet” altında bulunan İl Başkanı değil, Partinin İl Başkanı olarak kendini görmeli ve öyle hareket etmelidir.
***
Evet, daha sıralanabilecek çok başlık söz konusu!.. Ki bu aktardıklarım özet.. Ama satır araları geniş…Her ne kadar, MHP İl Başkanı “arayışta” başlığıyla icra ettiğimiz bu sohbette “İl Başkanı Nasıl olmalı” sorusuna yanıt aradıysak da.. Özü itibariyle; yukarıda aktardığım 12 maddeden oluşan “İl Başkanı olacak kişi” aslında, tüm partiler için geçerlidir..
***
Bunu, AK Parti için de, CHP için de, İyi Parti için de, HDP için de beyan edebiliriz.. Çünkü siyasi partiler hep ifade etmişimdir.. “Bir amaç değil, hedefe ulaşmada araçtır.?” Ve dikkat edilirse; mevcut siyasal partilerin “amblem ve isimlerinin” dışında, tüzükleri ve aktardıkları hepsi aynı!. Ancak araç noktası değişik..
***
Onun için, MHP’nin özellikle 1990’lardan başlamak üzere bugüne kadar Diyarbakır’da İl Başkanlığı görevine getirilen kişiler “Partinin kazanımı” noktasında, pek de etkileyici bir sicile sahip değiller.. Bir elin sayısı kadar, kişi gelip geçti, “iyi halle istişare edilecek isimlere baktığınızda” bir-iki isim var.. Gerisi; olumsuzluk!…
***
İşte bu gerçekten ve geçmişten çıkarılacak ders-i ibretle MHP arayışta olduğu “İl Başkanını” seçmelidir!. Diyarbakır’da hatırı sayılır bir oy potansiyeline “sahip olmadığı” ifade ediliyor ve söyleniyorsa da, temsiliyet tartışılmaz ilkesiyle hareket etmeli..“MHP’ye yakışan bir başkan seçilmeli?” diyerek, nokta koyuyorum!…
***
GÜNÜN SÖZÜ
Hayvanın aç, insanın tok olanı tehlikelidir.