BAŞARIYA SUSAMIŞLIK!…

Çorak toprak misali!.. Hayat veren suya kavuşma hali gibi.. Evet, geride bıraktığımız hafta, Diyarbakır bu minvalde bir prova yaşadı.. Aslında, Ramazan Bayramıyla, çok yönlü coşkular silsilesinin sevinçiyle coştu!.. Bir tarafta maneviyatı yüksek, dini bayram!.. Bir taraftan da, yerli ve yabancı turistin akın etmesiyle bir hoş olan, kadim şehir!…

***

Ve de, uzun yıllardır suya hasret çorak toprak misali, sportif faaliyette özlemle yanıp tutuştuğu Amedspor’un şampiyonluk mücadelesinde geldiği son aşama!.. Lig’deki rakibi Kastamonuspor’u deplasmanda 1-0 yenerek, kritik virajı aşmanın, “emin adımlarla” Şampiyonluk ipini göğüslemenin getirdiği, bir coşku seli, hakimdi kent üzerinde!..

***

Sokaklar, caddeler, evler ve işyerleri, her yer karnaval havasında şen şakrak!.. 7’den 70’ine herkes “susamışlığını giderme adına, başarının hazzını almak istedi.. İşte Diyarbakır, işte Amed, işte taraftar sloganları.. Öyle ya, 3-4 büyüklerin taraftarlarını geride bırakan bir taraftar kitlesine sahip, Amedspor! Oluşan tablo, beni duygu seliyle Diyarbakırspor’un şaşalı, yıllarına götürdü!..

***

“Ne günlerdi, o günler?”… Diyarbakırspor lig maratonunda şampiyonluğa koşarken, ya da şampiyonluk kupasını havaya kaldırırken, oluşan coşku ve sevgi seli, salt Diyarbakır sınırlarıyla, kalmıyordu!.. Bütün bölgeyi, İstanbul’u, Ankara'yı hatta Avrupa'yı bile, halk deyimiyle sallardı!.. Nefesler tutulur, hayat durma noktasına gelerek; o şampiyonluk coşkusu yaşanırdı!?..

***

Ve bugün; o heyecanı, o coşkuyu, o insan selinin sokaklara dökülüşünü, ikmale getiren, yaşatan, yaşattıran Amedspor var!.. Yıllar geçti, Diyarbakırspor’a yaşatılan ve yaşanan dramatik hazin sonun, bu kenti nasıl çoraklaştırdığı!.. 2010-2011 sezonu, Diyarbakırspor’un üzerine kara bulutları çöktürdü!?. Bursaspor’un siyasi, ideolojik, kutuplaştırıcı, TFF’deki infazların da etkisiyle!…

***

Hani bir söz vardır, “alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste..” Diyarbakırspor’u yıkıma uğratan Bursaspor’a bakıyorum, bugün aynı akıbeti yaşıyor.. Amedspor’a, Diyarbakırspor’a yapılanı yapmak istediler fatura kendilerine kesilince, bugün 3. Lig.. Bakalım, sonrası amatör lig olur mu?. Öyle ya, Diyarbakırspor da peş peşe seri şekilde, liglerden düşmüştü?”. Hatıralar tazelense de, yeni umutlara açılan bir yelken var artık?..

***

Evet, 13 yıldır üst liglerde temsiliyet alamayan Diyarbakır’ın boşluğunu, Amedspor dolduracak!.. Kadim şehrin, Mezopotamya’nın tüm ruhuyla,  böyle bir başarıya ihtiyaç var.. Hem de elzem bir şekilde!.. Daha da ötesine bakarsak bu da kesmez der, Süper Lig’de, üç büyüklere korku salan, futbolun zengin ruhuyla yenilgiler yaşatıp, milyonlarca sporseverleri, Diyarbakır’a akıtmak gerekir!…

***

Şehir tüm dinamikleriyle, özellikle de genç nesil başarıya susamış durumda. İnanılmaz bir taraftar potansiyeli var… Her maçta en az 30 bin taraftar, Diyarbakır’da tribünleri dolduruyor.. Coşku hakimiyetiyle taraftarlar harikalar yaratıyor.. Aynı şekilde yurt içinden yurt dışına kadar geniş bir alana yayılan bir coşku birlikteliği esiyor; Amedspor kervanına karşı!… Deplasman’da konulan taraftar yasağına rağmen!..

***

Ki geçtiğimiz Pazar günü şampiyonluğu tayin edecek maç vardı!.. Karşılaşma Kastamonu!.. Aslında ligin derbi maçı?.. Adeta kazanan şampiyon olacak…? Finalin de ötesinde bir maç ve 90 dakika mücadelesi vardı.. Milyonların nefesini kesti.. Diyarbakır ve bölgede kurulan dev ekranlarla maç takip edildi. Binlerce kişi stadyum havasında o coşkuya ortak oldu.

***

Amedspor maçın başında Eyüp Oskan’la bulduğu golle kazandı.. Son 3 hafta öncesinde farkı 6’ya çıkardı. Artık şampiyon diyebiliriz. Maçın ardından işte o coşku, Diyarbakır sokaklarına yansıdı..  Diyarbakır tarihinin en güzel günlerinden birini yaşadı. Bu başarıda, herkesin payı var.. Sahada ter döken futbolculardan, top toplayıcısına, masörüne, teknik heyetine ve maddi, manevi tüm desteği esirgemeyen Kulüp Başkanı Aziz Elaldı ve ekibi!?..

***

Hepsi yek vücut şekilde, bir inanmışlığın azimliğiyle, kenetlendi!?. Elaldı’nın Kastamonu deplasmanında, konulan taraftar yasağına rağmen, 40 kişilik yönetim kadrosuyla, izlediği maç sonrasında gelen galibiyete döktüğü gözyaşı, çok şeyi haykırmaya yetti.. Burda bir parantez açmak istiyorum, özellikle Mesut Bakkal için!?. Malum sezonun ilk yarısı, hiç de sağlıklı bir gidişat söz konusu değildi.. Onun gelişiyle, çok şey değişti!..

***

Önümde, muhteşem sonuçlar kazandıran bir istatistik var. Dile kolay; 12 maç üst üste kazanmış. 15 maçta 13 galibiyet ve 2 beraberlik almış.. 41 puan toplamış.. 47 gol atmış, sadece 10 gol yemiş… Bu tablo, liglere baktığımda benzerini görmedim!?. Bu başarının sahadaki mimarı futbolcular, emek veren personel, destek veren taraftarlar. Maddi katkı sağlayan STK’lar, iş insanları.

***

Netice itibariyle, çorbada tuzu olan herkesi tebrik ediyorum.? Kalan üç maçta, kazaya uğramaya, farklı senaryolarla yüz yüze gelmemek için hassasiyetle, bir üç puan alınmalı deyip,  bundan sonrası çok daha önemli. Çünkü lig çıktıkça zorluk derecesi de artar. Şehrin tüm bileşenlerinin katılımıyla bunun planlaması için şimdiden kollar sıvanarak, doğru şekilde yapılmalı. Malum, Diyarbakırspor’un yaşadıkları, bir ders-i ibret içermektedir!

***

Neyse!.. İşin teferruatlarını bilahare konuşuruz.. Hal-i hazırdaki başarının biraz daha tadını çıkarmak gerekir.. Tabi matematiksel olarak şampiyonluğu da ilan ettikten sonra!.. Lig bitmiş değil.. Üç maç var.. Bir deyim oldu artık; “burası Türkiye her an herşey olabilir” sözüyle, temkinli olmak lazım!.. Neme lazım!?..

***

GÜNÜN SÖZÜ..

Bilelim ki, futbol sadece 90 dakikada oynanan futboldan ibaret değildir!…