EMLAKTA DOĞRULANMIŞ İLAN

Emlak sektöründe yeni dönem başlıyor. Ticaret Bakanlığı'nın doğrulanmış ilan uygulaması hafta başında resmen hayata geçti. Düzenleme ile sahte emlak ilanlarının önüne geçilmesi, kayıt dışı emlakçılığı devre dışı bırakma planlanıyor.

Söz konusu illegal resmi evrak tasarlama, dolandırıcılık yöntemleri olunca mutlaka panzehir niteliğinde bir formülünü buluyorlar ama umarım yanılırız.

Vatandaşlar, e-Devlet üzerinde kendisine ait gayrimenkulü seçerek, açılacak pencereden emlakçısını yetkilendirecek, bu durumda emlakçıyı seçebilmek için;

emlakçınızın resmi vergilerini ödeyen, ruhsatı olan tüm bürokratik kayıtları tamam olan işyerleri olması gerekiyor.

Emlakçılar da aldıkları yetkiyle emlak portallarına ilan girebilecek. Söz konusu ilanlar "doğrulanmış ilan" olarak yayımlanacak. Yeni uygulamada, sitelere gayrimenkul ilanı verilmesi süreci resmiyete dökülecek.

Düzenleme, tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi amacıyla uygulanacak.

Ayrıca, yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermeleri engellenerek, kayıt dışı emlakçılıkla da mücadele edilecek.

Tüm verilerimizin internet üzerinden teknoloji aracılığıyla düzenlenmesi bize çağın en büyük getirisi.

İlan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesiyle piyasada fiyat istikrarının sağlanması

amaçlanmaktadır. Başta emlak sektörü ve taşınmazlarını kiraya verecek vatandaşlar olmak üzere tüm ilgililerin yeni düzenlemeye hassasiyetle dikkat etmeleri gerekmektedir.

Düzenleme kapsamında Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) uygulamaya konuldu ancak yılbaşından itibaren, zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacak.

 

Emlakçıların yetki belgesi alması gerekecek;

EİDS, elektronik platformlarda ilan yoluyla taşınmaz pazarlayan kişinin kimlik bilgileri ile ilana konu taşınmazı pazarlama yetkisinin olup olmadığının doğrulanabildiği sistemdir.

Emlak yetki belgesi ise kişilerin taşınmaz ticareti yapabilmesine resmi olarak olanak sağlayan, ticaret il müdürlüklerince verilen evraktır. Söz konusu belge, kişilerin emlak ofisi açmaya dair mesleki yeterliliğe sahip olduklarının kanıtı niteliğindedir.

Günlük kiralık taşınmazlarla, henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı

konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi herhangi bir sebeple tapusu bulunmayan taşınmazlar uygulamaya dahil olmayacak.

 Ayrıca, tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, platformlarda yer alabilecek ancak bu taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde,

taşınmazın tapu kaydının olmadığına ilişkin bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda da belirtilecek.

Doğrulanmış ilan projesi henüz taslak halindeyken otomotiv sektörü de dahil edilmişti. Yani araç alım satımı da doğrulanmış ilana tabii olacaktı. Ancak şimdilik otomotiv dahil edilmedi.

Kişi gayrimenkulünü birden fazla emlak işletmesine verebilecek. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilan bulunması durumunda,

diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollara veya linklere yer verilecek.

Zaten emlak sektöründe rekabet söz konusuydu şimdi o rekabet fiyatlar şeffaf ve görünür olduğundan had safhaya çıkacak bunun da fiyatların aşağı çekilmesine neden olunacağına inanılıyor.

Ben inanmıyorum

Çünkü bildiğim üzere şehirlerde emlakçıların watshap grup hattı var ve ilanlar, haberler, taşınmaz bilgileri bu gruplarda paylaşılıyor hatta fiyatı düşük tutanla tartışmalar yaşanıyor “piyasayı neden düşürüyorsun” diye.

Bu da teknolojinin diğer pencereden bakışı.