GÜVENE İHANET: ALDATMA
Günümüzde aldatma kavramı sadece romantik ilişkilerde ve cinsel birlikteliklerle sınırlı kalmamakta; arkadaşlıklarda, iş hayatında, aile içi ilişkilerinde de karşımıza çıkmaktadır. İnsan ilişkinlerinin temel taşlarından biri olan güven, aldatma ile sarsıntıya uğramakta, bireyin kendine ve çevresine olan inancını derinden etkilemektedir. Domino etkisine sahip bu eylem kişilerin gelecekte kuracağı diğer tüm ilişkilerinde güven problemi yaşamasına sebep olmaktadır. Bu yüzden aldatma, bireysel bir sorun gibi görünse de aslında toplumsal düzeyde etkisi olan bir durumdur. Güveni sarsan her eylemin birer aldatma olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü aldatma, sebebi ne olursa olsun ardında kırılmış güven ve sarsılmış ilişkiler bırakmaktadır. Çoğu zaman romantik ilişkilerde yaşanan bir sadakatsizlik olarak algılanan aldatma, aslında çok daha geniş bir kavramdır.
Aldatma, kendi içinde türlere ayrılmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Romantik İlişkilerde Aldatma: Cinsel bir birliktelik ya da partneri dışındaki kişi veya kişilerle olan fiziki yakınlığı içeren aldatma fiziksel aldatma olarak tanımlanmaktadır. Bu, birçok kişi için affedilmesi en zor olan yıkıcı bir etkiye sahiptir. Yine romantik ilişkilerde görülen ve partnerinden uzaklaşıp başka birine ilgi duyulması, kişi ile duygusal paylaşımda bulunulması duygusal aldatma; sosyal medya üzerinden karşılıklı olarak kendilerine ait olan fotoğraf ve video paylaşılması, duygusal içerikli mesaj gönderilmesi ve aramaların yapılması da sanal aldatma olarak tanımlanmaktadır.
- İş ve Arkadaşlık İlişkilerinde Aldatma: Ortak yürütülen çalışmalarda görevlerin yerine getirilmemesi, iş arkadaşının yüzüstü bırakılması, etik dışı sayılan davranışlarda bulunulması, iş arkadaşının manipüle edilmesi, işverenin çalışanlar arasında haksız değerlendirmelerde bulunması iş ortamındaki güveni sarsmaktadır, yıkıcı bir etkiye sahip olmaktadır. Yapılan tüm bu haksızlıklar iş hayatında yapılan aldatmalara gösterilebilecek örneklerdir.
Arkadaşlıklarda birbiri ile paylaşılan özel bilgilerin bir başkası ile paylaşılması sınır ihlali; yüzüne dostça yaklaşırken arkasından kötü konuşulması ikiyüzlülük; en ihtiyaç duyulduğu anda yanında olmamak, arkadaşı için önemli bir konunun önemsizleştirilmesi ilgisiz ve desteksizlik temelli aldatmalar olarak tanımlanmaktadır.
- Aile İçi İlişkilerde Aldatma: Aile bireyleri arasında kurulan bağlar, koşulsuz sevgi ve destek üzerine kurulmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu bağlar zarar görebilmekte hatta kopabilmektedir. Yaşanan bu zarar ve kopuş da bir aldatma sonucu olarak kabul edilmektedir. Aile içinde verilen sözlerin yerine getirilmemesi; aile içi ilişkilerinde açık bir şekilde kişi kayırma veya ihtiyaçların giderilmesi noktasında adaletsiz olma; sevgi, ilgi, destek noktasında bilinçli şekilde ihmal etme davranışları fiziksel aldatma kadar zarar verici olabilmektedir ve bu sonucu doğuran durum, bir aldatma türü olarak sayılmaktadır.
Hangi türde olursa olsun aldatma davranışı kişinin kendine ve başkalarına olan inancı zedeleyen bir eylemdir. Bu yüzden ilişkilerde yalnızca sadakat değil dürüstlük, saygı, bağlılık, eşitlik, saydamlık ilişkiye yapılacak bir yatırımdır. Aldatmak, bir anlık gibi görünse de etkisi bir ömür süren yıkıcı bir eylemdir. İster bir sevgili, ister bir arkadaş, ister aile üyelerinden biri ya da aynı işte yer aldığı biri olsun aldatma sonucunda zarar gören sadece bu kişilerle olan bağları değil, kişinin öz benliğini de derinden etkilemektedir. Güven, yalnızca bir başkasına karşı duyulan bir duygu değildir, kişinin kendisine olan inancı da diri tutmaktadır. Aldatma, yalnızca ilişkide yer alan kişiyi değil aslında en çok da benliklerin kaybedilmesine neden olmaktadır. Bu yüzden ilişkilerde güveni korumak, karşılıklı olarak kişilerin birbirine vereceği en değerli hediye sayılmaktadır.
Özveri ile kurulmuş güven kulesi, anlık alınan bir darbe ile kolayca yıkılır. Büyük bir emekle kuleyi yapan kişi, beklemediği bir sarsıntı ile emeklerinin dağıldığını gördükten sonra kuleyi yapmak için sahip olduğu isteği kaybeder. El birliği ile kurduğumuz güven kulelerini, Küçük Prens’in kırmızı gülünü sakındığı gibi camdan fanusta korumaya değer görelim sevgili okur, var olun.